AFP
Pošiljka skrivena u trupu jahte

Dvojica muškaraca uhapšena su nakon što je australijska federalna policija (AFP) otkrila 247 kilograma kokaina skrivenog u jahti usidrenoj u luci u Taunsvilu, na severu Kvinslenda. Osumnjičeni su pronađeni i uhapšeni u stanu koji su iznajmljivali u ovom gradu, a prema informacijama koje je objavila policija, obojica su iz Grifita, u unutrašnjoti Novog Južnog Velsa.

AFP takođe navodi da su muškarci povezani sa velikom zaplenom droge, uključujući skoro četvrt tone kokaina pronađenog na jahti koja je uplovila u Taunsvil sa Vanuatua. Brod je zadržan u luci još u aprilu, nakon što su vlasti procenile da je sumnjiv i da „predstavlja pretnju“.

Tokom istrage, službenici australijskih graničnih snaga (ABF) i AFP-a pronašli su manje anomalije na trupu jahte, nakon čega su otkrili 247 kilograma droge upakovane u jednake pakete i skrivene u nekoliko zatvorenih delova plovila.

Uoči hapšenja, prošlog četvrtka, policija tvrdi da je jedan od muškaraca sa balkona stana u kojem su se nalazili bacio ranac sa 290.000 dolara u gotovini. AFP tvrdi da je ovaj novac stečen kriminalom.

Procenjuje se da zaplenjeni kokain ima uličnu vrednost od skoro 62.000.000 dolara. Šef detektivske službe AFP-a Adrijan Telfer rekao je da bi se novcem zarađenim od prodaje ove droge finansirale operacije organizovanih kriminalnih grupa.

– To je novac koji bi kriminalne grupe koristile da kupuju oružje, plaćaju korumpirane zvaničnike i vlade u inostranstvu i pretvore Pacifik u „autoput“ za šverc droge – rekao je Telfer.

Obojica uhapšenih muškaraca mogli bi da se suoče i sa maksimalnom kaznom doživotnog zatvora. Oni su izručeni policiji u Brizbejnu, gde će se pojaviti pred Sudom za prekršaje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here