Zaplenjeno milion evra direktoru “Čistoće”

0

Dragan Ignjatović

"Švajcarci nisu zadržali ništa u ovom slučaju i sav novac su predali. Finsijska istraga se nastavlja protiv Ignjatovića i ovom zaplenom nije okončana. Ovih milion evra biće u sudskom depozitu dok se ne oknča postupak za trajno oduzimanje“, rekao je za "Blic“ izvor blizak istrazi.

 

Zahtevi za privremeno oduzimanje imovine u inostranstvu već su poslati, između ostalog, za Stanaka Subotića Caneta, optuženog za šverc duvana, i Branislava Uskokovića, bivšeg direktora EDB, optuženog za malverzacije. Planirano je da uskoro bude poslat zahtev pojedinim zemljama i za plenidbu imovine Darka Šarića, osmnjičenog za šverc više od dve tone kokaina.

 

“Ministarstvo pravde Srbije podnelo je zahteve zemljama EU i Švajcarskoj za oduzimanje više milona evra, u novcu i imovini, okrivljenih pred našim sudovima“, rekao je državni sekretar ovog ministarstva Slobodan Homen.

 

On objašanjava da se prilikom oduzimanja imovine u inostranstvu Srbija poziva na međunarodne konvencije i potpisane sporazume.

 

"Obično se taj iznos deli po pola, između zemlje koja podnosi zahtev za oduzimanje imovine, i zemlje u kojoj se imovina nalazi. Međunarodne konvencije dozvoljavaju da se države dogovore oko tog iznosa. Prioritet Ministarstva pravde je da Srbija ima dobre ugovore sa zemljamao u okruženju i EU“, navodi Homen. On kaže da saradnja u krivičnim predmetima, gde spada i oduzimanje imovine ide na dva nivoa.

 

Dragan Ignjatović je uhapšen februara 2007. godine zbog sumnje da je organizovao takozvanu "đubretarsku mafiju" i sa saučesnicima nezakonito prisvojio skoro 375 miliona dinara državnih para. Novac koji je odlazio iz "Gradske čistoće" je kasnije "opran" preko stranih preduzeća na Kipru i u Austriji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here