Kako se bliži kraj godine i sezona praznika, mnogi se širom Australije pripremaju za odmor i putovanja.

Najava da bi više od 1.000 stjuardesa i stjuarda na domaćim letovima nacionalne avio-kompanije Kvantas moglo da stupi u štrajk, preti ga ugrozi planove onima koji su odabrali ovog prevoznika za let do svoje novogodišnje ili božićne destinacije.

Udruženje stjuarda i stjuardesa Australije (FAAA) saopštilo je da je 99 odsto njihovih članova iz Kvantasa glasalo za pokretanje industrijske akcije, nakon što je od njih zatraženo da rade duže smene i da imaju kraće pauze.

Akcija FAAA bi mogla da dovede do štrajkova u trajanju do 24 sata, što bi moglo da izazove haos na domaćim letovima tokom praznika.

Ponuda koju je od rukovodstva Kvantasa dobilo kabinsko osoblje predviđa produžetak smene na domaćim letovima sa sadašnjih 9,5 sati na 12 sati, pa čak i do 14 sati ukoliko dođe do odlaganja leta ili drugih poremećaja u saobraćaju.

Predloženi sporazum, takođe, smanjuje periode odmora na deset sati, što bi prema rečima nadležnih iz sindikata moglo da poveća umor kod zaposlenih.

Avio-kompanija je s druge strane ponudila svojim radnicima povećanje plata od tri odsto godišnje u naredne četiri godine.

Ovo je prva ponuda povišice nakon dvogodišnjeg zamrzavanja plata, koje je nametnuto u periodu kada su avioni Kvantasa prizemljeni zbog redukcije i obustavljanja letova tokom pandemije kovida-19.

Za sada nije objavljeno kog datuma bi stjuardi i stjuardese mogli da stupe u štrajk, niti je preciziran rok do kada će zaposleni čekati na povratnu ponudu od Kvantasa.

Međutim, postoje pretpostavke da bi upravo praznična sezona mogla da bude idealan momenat za štrajk ili barem za upozorenje, pošto je u to vreme najveća frekvencija domaćih letova.

Ipak, iz FAAA uveravaju da “imaju za cilj da zauzmu odmeren pristup bilo kojoj industrijskoj akciji, kako bi se minimiziralo ometanje putovanja ljudi, posebno tokom predstojećih božićnih praznika“.

“Tražimo fer ponudu koja neće vrati plate i uslove rada stjuardesa unazad“, navodi se u saopštenju sindikata.

Kvantas ima oko 1.500 članova kabinskog osoblja na domaćim relacijama i sindikat bi morao da obaveštenje o štrajku izda tri radna dana pre nego što preduzme bilo kakvu akciju.

Iz Kvantasa su ocenili da je glasanje zaposlenih, koji su se većinski izjasnili za štrajk, “veoma razočaravajuće”.

– Ovo je veoma razočaravajući korak FAAA s obzirom na to da nastavljamo pregovore o novom sporazumu – rekao je portparol Kvantasa.

Pošto se bliže Božić i Nova godina, rasplet ove vrlo neprijatne situacije po Kvantas i njegove putnike, trebalo bi da se reši u što kraćem roku.

Profit raste preko očekivanja

Prošle nedelje je Kvantas drugi put u poslednjih šest nedelja podigao prognozu profita kompanije za drugu polovinu godine.

Kompanija je najavila polugodišnju prognozu osnovnog profita između 1,35 milijardi i 1,45 milijardi dolara, što je za 150 miliona dolara više u odnosu na prethodne smernice date u oktobru, a još više u odnosu na avgust.

Razlog za rast dobiti je pre svega taj što se posle ukidanja zabrane putovanja među australijskim državama beleži daleko veća potražnja za letovima od očekivane.

Dug se topi

Iz avio-kompanije tvrde i da se dug Kvantasa smanjuje brže nego što se očekivalo, te da će razmotriti dalju isplatu dividendi akcionarima već u februaru 2023.

U saopštenju upućenom Australijskoj berzi (ASX) u sredu, avio-kompanija je objavila da se očekuje da će do 31. decembra neto dug Kvantasa pasti između 2,3 milijarde i 2,5 milijardi dolara.

To je oko 900 miliona dolara veće smanjenje duga nego što se predviđalo u ranijim procenama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here