Vesti
Mark Zara

Više od 80.000 gledalaca na hipodromu Flemington pratilo je u utorak popodne ispisivanje nove stranice Melburn kupa. Opet sa potpisom Marka Zare. Iskusni džokej iz Perta postao je tek drugi u istoriji, prvi posle više od četiri decenije, koji je na leđima dva različita konja dvaput zaredom osvojio „Trku zbog koje zastaje nacija“.

Zara je ove godine trijumfovao sa grlom interesantnog imena – Without a Fight (Bez borbe), pobedivši pritom i konja Gold Trip s kojim je 2022. osvojio svoj prvi Melburn kup u karijeri.

Ovakav uspeh pre njega je ostvario jedino Hari Vajt 1978. i 1979. godine, sa galoperima Arwon i Hyperno.

– Pobeda na Melburn kupu je i dalje jedan od najboljih osećaja na svetu. Kada sam prešao ciljnu liniju, samo sam pomislio: „Rekao sam ti. Znao sam da sam izabrao pravog konja i rekao sam ti da mogu opet da pobedim“ – prepričao je šamion svoj unutrašnji monolog posle trke.

Mark Zara i Without a Fight bili su zaista impresivni. Sve do nekih 500 metara pred ciljem, držali su se bliže začelju kolone i činilo se da će teško probiti „blokadu“, jer su s jedne strane imali ogradu, a s druge i ispred sebe gusto nabijene rivale. Ipak, na izlazu iz poslednje krivine u ciljnu ravninu, Zara je veštim manevrom izvukao svog konja u stranu, a irski pastuv je nezadrživo poleteo napred kada je pred sobom ugledao brisan prostor.

Zanimljivo da je Zara odlučio da promeni konja samo deset dana pred Melburn kup. Naime, on je posle petog mesta na Koks kupu sa svojim prethodnim grlom Gold Trip, ipak izabrao da na Kolfild kupu i zatim na Melburn kupu uskoči u sedlo Without a Fight. I nije pogrešio, pošto je zabeležio pobede u obe trke, što je poslednji učinio Ethereal još 2001. godine.

– Prošle godine su se zvezde poklopile za Gold Trip i pobedio sam s njim. Sada su se „složile“ za Without a Fight – rekao je Zara.

Pobeda galopera Without a Fight na 163. Melburn kupu je takođe prva za trenerski tandem, oca i sina Entonija i Sema Fridmana.

Favoriti zakazali

Iako su svi ostali u dubokoj senci pobednika, treba istaći da je drugo mesto zauzeo Soulcombe, konj koji je imao ubedljivo najlošiji start, ali je tokom trke duge 3200 metara uspeo da nadoknadi mnogo onoga što je ispustio.

Treće mesto pripalo je grlu Sheraz, dok su konji koje su kladionice videle u samom vrhu potpuno zakazali. To se pre svega odnosi na najvećeg favorita ovogodišnje trke Vaubana, koji je stigao 14, dok je prošlogodišnji šampion Gold Trip bio tek 17. iako je važio za jednog od tri najveća konkurenta za titulu i ove godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here