Zarade u Švajcarskoj (2): Daleko je ovo od raja!

0

Bauštelac Siniša Čurilović 

 

Stranci, po statistikama zarađuju manje od Švajcaraca osim kada je reč o rukovodećim funkcijama. Pitali smo naše čitaoce da iz svog ugla, prokomentarišu ovu "vruću temu" i evo njihovih mišljenja.

Miodrag Krčmarević ima svoju prodavnicu mešovite robe u Lucernu koju je otvorio nakon što je ostao bez posla u firmi u kojoj je godinama radio.

– Poslednjih godina u Švajcarskoj se ništa bolje ne živi, bar kada je u pitanju prosečan Švajcarac, a i većina nas stranaca, koji takođe spadaju u tu grupaciju. Zabluda je da u Švajcarskoj nema siromašnih. Naprotiv, i u ovoj zemlji na žalost ima mnogo siromašnog sveta, a uz to svakako idu i mala primanja sa kojima se teško ili jedva preživljava – kaže naš sagovornik.

 

Radi se i nedeljom

Vesna Ehrbar-Pejković rodom je iz Kragujevca a živi i radi u Herisauu. U Švajcarsku je došla pre 25 godina i radila je do sada kao servirka u restoranu, a sada kao prodavačica u mini marketu na benzinskoj pumpi Agrola u Herisauu.
– Plate su nam malo veće od plata onih koji rade u ostalim prodavnicama, zato što radimo i nedeljom, kako nam kad "padne". Zarade bi trebalo da budu veće u odnosu na poskupljenja poslednjih godina. U poslednje tri godine, meni je povećana plata za 30 franaka a cene su sve otišle na gore. Šta možeš za 30 franaka ovde da se kupi – gotovo ništa. Jedino čime sam ovde zadovoljna "socijalom", na to se ne mogu požaliti, ali treba i para u gotovini, za hranu, odeću i druge stvari koje su potrebno za život -kaže Vesna.

 

Milica Petrović

– Veliki kapital je u rukama malog broja ljudi, ranije se nekako više vodilo računa o tom socijalnom momentu, pa se to siromaštvo i nije toliko primećivalo ali danas je stvar sasvim drugačija, bogati su još bogatiji a siromašni još siromašniji – kaže Krčmarević i dodaje:

– Tome je kumovalo i otvaranje prema Evropskoj zajednici pa je došlo da zasićenja radne snage i radni sat je danas mnogo jeftiniji nego što je to nekada bio, posla je sve manje a radne snage više.

On kaže da je Švajcarska tradicionalno kapitalistička zemlja, ali da se taj kapital ranije sticao godinama, ali da poslednjih godina i u Švajcarskoj cveta turbo-kapitalizam, bogaćenje na lak i brz način.

 

Ogorčen: Tomislav Zeljković

– Pošto radim u trgovini i u toj branši je teško stanje, velika je konkurencija pa se preživljava. Naravno, moglo bi biti mnogo bolje, ali jedino što je dobro u celoj priči što sam svoj gazda i nikom ne polažem račune – kaže Krčmarević.

– Radim u ugostiteljstvu u restoranu Rust u Soloturnu i ako vam kažem da 21 godinu nisam dobio povećanje plate onda sam vam sve rekao – ogorčeno konstatuje Tomislav Zeljković iz Soloturna.

 

Radi i nedeljom: Vesna Ehrbar Pejović

– Plata, dakle ista, a život u Švajcarskoj se drastično menja i sve poskupljuje iz dana u dan. Život ovde za mnoge nije blagodet kako mnogi to misle – ističe Zeljković.

On kaže da je pokušavao da izdejstvuje veću platu ali mu je gazda rekao da od toga nema ništa jer "odmah može da mu nađe i to još i jeftiniju zamenu".

 

– Posao se sve teže nalazi, puno je onih koji ga traže tako da smo primorani da trpimo i ucene samo da bi zadržali posao, a razgovora o plati naprosto nema, jer se svi plašimo da ćemo ostati i bez ovoga što danas imamo – tvrdi Zeljković.

Zarade u Švajcarskoj

1. Cene (ipak) prestižu plate!

Milica Petrović iz Bira je zaposlena u trgovinskom lancu Lidl i kaže da mnogi u ovoj zemlji žive na ivici egzistencije, plate nisu velike, posao naporan, i da bi bilo dobro kada bi se na predstojećem referendumu izglasao minimalac od 4.000 franaka.

– Posao u trgovini niti je lak, niti dobro plaćen. Bilo bi lepo kada bi nas zakon štitio tom garantovanom platom, ali se plašim da to neće uspeti jer kako čujem, predlog ima dosta protivnika – kaže Milica.
 

Težak posao, zarada mala

Siniša Čurilović (54) živi u Štajnahu i već 33 godine radi u firmi Kibag, koja se bavi niskogradnjom. Inače radi kao bagerista, kopa rovove, iskopava plinsku, vodovodnu, električnu i telefonsku instalaciju, razbija betonske ograde, trotoare kao i dotrajali asfalt.
– Plate su da tako kažem – bauštelske. Prema onome kako radimo po kiši i snegu i po velikoj vrućini – niske su. Ali, šta ćete, ovde radim već 33 godine i još par godina sa benificijom idem u penziju, pa moram da budem zadovoljan i sa onome što sada zaradim. Nisu više ona vremena, kada sam pre 30-ak godina došao u Švajcarskoj i kada je bilo puno posla, dobre plate a sve ostalo je bilo jeftino. Sada je obratno, plate su ostale iste a sve ostalo je poskupelo – kaže Čurilović.

 

K  R  A  J

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here