Zarađuju prodajući pepeo

0

 Termoelektrana "Nikola Tesla"

 

Odlaskom prve cisterne pepela za potrebe cementne industrije, počela je komercijalna primena pepela u Termoelektrani "Nikola Tesla" u Obrenovcu, izjavio je direktor za korporativne poslove u TENT-u Dragan Popović.

Popović je istakao da je prva cisterna pepela iz TENT-a B otišla za cementaru "La farž" i dodao da je time počela realizacija ugovora o prodaji 50.000 tona pepela predviđenih za ovu godinu.

 

"Količine pepela koje prodajemo su u odnosu na njegovu proizvodnju zanemarljive, ali je pred nama važan i značajan zadatak da animiramo sve ostale zainteresovane korisnike pepela, ali i da iniciramo izmenu zakonske regulative u toj oblasti da bi i na taj način stimulisali primenu pepela u industriji," rekao je Popović.

 

Popović je napomenuo da TENT neće prihodovati značajna sredstva od prodaje pepela ali, kako je rekao, "mnogo je bitnije da se rešimo tog pepela, kao opasne materije koja nastaje u procesima sagorevanja u termoelektranama, na takav način da on postane koristan građevinski materijal, što je veliki benefit za širu društvenu zajednicu."

 

Popović je najavio da će u narednih nekoliko dana početi prodaja pepela i cementari "Titan", i to iz termoelektrane "Kolubara A".

 

Direktor očekuje da će za dve do tri godine TENT doći u situaciju da prodaje količine pepela koje, u odnosu na njegovu proizvodnju, neće biti zanemarljive i dodao da se očekuje da će tada biti prodato oko 30 do 50 odsto pepela, koji se bude izdvojio u termoelektranama TENT B i "Kolubara".

 

Suvi pepeo iz termoelektrana, prema njegovim rečima, može da bude iskorišćen u cementnoj industriji, kao i u industriji građevinskih materijala, a potreban je i za gradnju puteva.

 

Podsećajući da je sistem za transport pepela u "TENT B" počeo da radi u toku jeseni prošle godine, on je dodao da je takav sistem u funkciji i u termoelektrani "Kolubara A".

 

Popović je najavio da je, u neredne dve do tri godine, u planu realizacija istog takvog projekta u termoelektrani "Nikola Tesla A", koja ima još veće količine pepela nego TENT B.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here