Tanjug
Prebačeno i 23 nepokretnih: Pripreme uoči transporta

Privatni starački dom “Radost” iz Negotina ekspresno je, u roku od samo nekoliko sati, potpuno ispražnjen nakon što je otkriveno da je broj zaraženih korona virusom mnogo veći od prvobitnih rezultata, odnosno da je tamo zaražena većina korisnika.

Zbog ove činjenice u Negotinu je formiran posebni krizni štab po ugledu na onaj koji je osnovan u Nišu nakon što je došlo do obolevanja u Domu za stare. Operacija zbrinjavanja obolelih iz Negotina, 34 korisnika, 13 zaposlenih i dvojice pripadnika Vojske Srbije započela je u nedelju oko 21 čas, a završena je u pola sata iza ponoći.

Član Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević rekla je za RTS da su svi najpre prebačeni u Niš, gde je izvršena trijaža, posle čega je sedam najtežih bolesnika zadržano u KBC u Nišu, 37 pacijenata smešteno u Sokobanji, a preostali u privremenoj bolnici u Niškoj Banji.

– Očigledno je bilo propusta na različitim nivoima i neko će morati da snosi odgovornost za svoje postupke – navela je doktorka.

Stigli i Rusi: Ekipa za dezinfekciju

Tokom jučerašnjeg dana Dom “Radost” je trebalo da bude kompletno dezinfikovan, a najavljeno je da će to sprovesti ruske ekipe. Takođe, već je počelo testiranje i u preostalim staračkim domovima na teritoriji opštine Negotin: “Sveti Nikola”, “Help” u Radujevcu i “Badic Leben” u Dušanovcu i ustanovama koje obavljaju usluge smeštaja-hostela, kao što su dom u Miloševu i “Lela i Franc”.

Istovremeno, biće testirane i porodice zaposlenih u domu “Radost”, pa se strahuje da bi broj zaraženih u Negotinu mogao da bude mnogo veći od 49, koliko je bilo registrovano do zaključenja ovog izdanja “Vesti”.

Pararelno, po nalogu Ksenije Božović, višeg javnog tužioca iz Negotina, negotinska policija ispituje sve okolnosti i utvrđuje da li ima krivične odgovornosti vlasnika i zaposlenih.

Dosadašnja istraga pokazala je da su dvoje korisnika koji su preminuli 23. i 25. aprila bili pozitivni na COVID-19 virus. Prva je umrla korisnica P. C. (94), a dva dana kasnije i T. K. (98).

Prema nezvaničnim informacijama, u ovom domu se nalazilo i desetak “neregistrovanih” korisnika, a do propusta je došlo zbog nepoštovanja mere o petnaestodnevnim rotacijama zaposlenih, koji je trebalo da se smenjuju po isteku tog perioda.

Korisnici prevezeni sanitetima: Kolona pred domom

Podsetimo, do 25. aprila broj zaraženih u Negotinu je bio jednocifren pošto je bilo devet inficiranih koronom.

Međutim, nakon što su se 21. aprila dve žene zaposlene u ovom Domu obratile za pomoć zbog simptoma sličnih ovom virusu obavljeno je prvo testiranje. Ustanovljeno je da je na virus pozitivno 30 osoba, od čega 26 korisnika.

Krizni štab je posumnjao da ti rezultati nisu verodostojni, pa je odmah izvršeno novo testiranje koje je otkrilo da je broj obolelih mnogo veći, odnosno da je ukupno zaraženo 49 ljudi, od čega 34 (od ukupno 40)korisnika.

Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin i šef Štaba za vanredne situacije, najavio je da će istraga tužilaštva utvrditi kako je došlo do ulaska virusa u starački dom iako je država jasno stavila do znanja da ove institucije moraju biti najzaštićenije.

– Pribojavali smo se ovakvih rezultata. Domu za stare “Radost” najverovatnije će biti oduzeta dozvola za rad zbog uočenih nepravilnosti. Korisnike smo morali da evakuišemo, a najteže je bilo prevesti 23 nepokretnih štićenika. Čim se u domu pojavila korona, Centar za socijalni rad odmah je kontaktirao s porodicama korisnika, koje su uglavnom u inostranstvu. Uskoro ćemo na opštinskom sajtu objaviti i nove brojeve telefona u Nišu i Sokobanji, preko kojih će rodbina moći da se upozna sa zdravstvenim stanjem svojih srodnika – kaže Veličković za “Vesti”.

Prijatelji, hvala vam!

Dr Vidosava Paunović Barbulović, direktorka Zdravstvenog centra u Negotinu, preko svog Fejsbuk naloga zahvalila je kolegama iz okolnih gradova koji su im pomogli da se oboleli iz doma “Radost” što pre prebace na lečenje.

“Kolegijalnost na delu onda kada je najteže – 23 sanitetska vozila sa ekipama za prevoz pacijenata do Niša. Vozila su stigla iz Zaječara, Bora, Kladova, Majdanpeka, Knjaževca, Niša, Đerdapa, od autoprevoznika “Džanko” i naših iz Negotina, uz pomoć dva kombija “Moto Boema”. Hvala kolege, hvala prijatelji!”, napisala je ona. I Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin, zahvalio se svima na podršci i pomoći, a posebno okolnim opštinama i privatnim autoprevoznicima.