youtube.com/ Portal Dnevno Srbija
Žarko Laušević

Glumac Žarko Laušević doputovao je u Beograd i danas je snimio prve svoje scene u seriji „Kralj“ Zdravka Šotre.

Laušević u seriji o kralju Aleksandru Karađorđeviću igra Nikolu Prvog Petrovića, vladara Crne Gore.

Snimanje serije “Kralj” u režiji Zdravka Šotre, po romanu Vuka Draškovića, počelo je krajem maja na Belom dvoru, a ekipa trenutno radi u jednom hotelu na Dorćolu. Kralja Aleksandra Karađorđevića igra Ljubomir Bulajić, a Žarku Lauševiću poverena je uloga crnogorskog kralja Nikole Prvog Petrovića Njegoša. Prve scene sa Lauševićem i Vesnom Čipčić danas su već snimljene.

Prva scena koju je Laušević danas snimio je trenutak kada kralj Nikola razgovara telefonom sa kraljem Aleksandrom. Kralj Aleksandar ga zove u Beograd, na šta mu Nikola poručuje da povuče vojsku iz Crne Gore i da Crna Gora nikada nije bila Srbija. Laušević je scenu snimio sa Vesnom Čipčić, koja igra Milenu, suprugu kralja Nikole.

Reditelj Zdravko Šotra rekao je da je Lauševiću „dao da sam bira ulogu“, jer je on glumac iz nekih njegovih „starih podela“. Laušević je igrao ranije i Miloša Obilića u Šotrinom „Boju na Kosovu“.

Govoreći o “Kralju”, Šotra je između ostalog naveo da je Vuku Draškoviću, po čijoj knjizi “Aleksandar od Jugoslavije” se snimaju film i serija “bilo žao da Laušević bude tako kratko angažovan”. Drašković je rekao ranije da “nije dopisivao ništa zbog proširivanja uloge Žarka Lauševića”, nego da bi “u filmsku formu pretočio prepisku kralja Aleksandra sa svojim dedom, koja je u romanu” i ocenio da je “Lauševićev lik najtragičniji u ‘Kralju’”.

– Dramatična je bila njihova komunikacija pismima i porukama, nabijena patnjom i besom njih obojice. Naročito je tragičan i bolan tadašnji položaj kralja Nikole i siguran sam da će Žarko Laušević to odigrati maestralno. Zagledan u svoju istorijsku misiju ujedinjavanja jugoslovenskih naroda, Aleksandar zabranjuje svom dedi, kralju Nikoli, da se 1918. vrati u Crnu Goru. Unuk kaže dedi: ‘Jedna država i jedan kralj i jedan narod’. A deda kaže unuku: ‘Ne može tako, nego Jugoslavija mora biti federacija Kraljevine Srbije, Kraljevine Crna Gore i Republike Srba Hrvata i Slovenaca, severno od Dunava i zapadno od Drine’. Dakle, u onim teritorijama koje su do 1914. bile u sastavu Austrougarske – objasnio je tad Drašković.

Oko snimanja serije okupljena je impozantna ekipa glumaca. Pored Bulajića i Lauševića, gledaoci će moći da vide i Branislava Lečića (Nikola Pašić), Sergeja Trifunovića (Stjepan Radić), Nikolu Koja (Ivan Meštrović), Tanasija Uzunovića (Vojvoda Mišić), Dejana Lutkića (princ Đorđe Karađorđević), Tihomira Stanića (Mehmed Spaho), Srđana Timarova (knez Pavle), Vojina Ćerkovića (patrijarh Dimitrije), Voju Brajovića (Miroslav Spalojković), Vesnu Čipčić, Svetozara Cvetkovića (Slobodan Jovanović), Anicu Dobru (Isidora Sekulić), Dragoslava Ilića (kralj Petar), Andriju Kuzmanovića (general Živković), Miodraga Mikija Krstovića (ađutant kralja Aleksandra), Milutina Mimu Karadžića (Puniša Račić), Danicu Maksimović (kraljica Marija), Gorana Šušljika (Ante Tumbić), Radivoja Bukvića (Poenkare), Vaju Dujović (princeza Jelisaveta) i Petra Strugara (novinar Luka Mesečina).

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime