EPA-EFE
Nemački tenk Leopard 2

Mnoge zapadne zemlje nastoje da isporučuju Ukrajini zastareli model tenka „leopard 1“ da ne bi trošile sopstvene rezerve savremenog tenka „leopard 2“, piše list „Fajnenšel tajms“.

„U mnogim zapadnim prestonicama smatraju da je bolje odustati od tenkova ‘leopard 1’, koji su u mnogim slučajevima povučeni iz naoružanja, nego od skupih rezervi novijeg tenka“, navodi list.

„Leopard 1“ ima slabiji oklop, koji ga čini lakom metom, posebno u ravničarskim oblastima.
„Leopard 2“ ima bolje borbene karakteristike, navodi „Fajnenšel tajms“, prenoseći izjavu rukovodioca nemačkog odreda misije EU za obuku ukrajinskih vojnika, general-potporučnika Andreasa Marloua.

„Prednost ‘leoparda 1 A5“ je u tome što možemo da ga isporičimo u tri puta većem broju, ove ili sledeće godine“, rekao je Marlou.

6 COMMENTS

  1. I dalje su to vrlo dobri tenkovi,više nego dobar protivnik za ruske zastarele modele,kao što su T62 i T55 koje Rusi izvlače iz rezervi.
    Za njih je Leopard 1A5 nedostižna naprednost.

    • Ahahaha, to je obična njemačka kanta, isto ko i leopard 2 suviše su osjetljivi za ozbiljan sukob. I to je problem koji švabe nisu rješili od drugog svjeskog rata. Rat zahtjeva robusne mašine, a ne fensi kao što je sve zapadno oružije.

    • Tenk je prevazidjen konceptu ovakvim konfliktima,pogotovu na postavljenu,defacto rovovsku odbranu,koja vise lici na povratak na taktike 1. svetskog rata i nedostatak vazdusne dominacij Ukrajine…

  2. Hajde, blago meni, pa se malo informiši o debljini oklopa “jedinice” i još ponečem. U sukobu sa bilo kojim iole savremenijim ruskim tenkom nema nikakve šanse. O PO sistemima tek da ne govorim…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here