EPA/Valdrin Xhemaj
Priština

Mnoge zemlje u regionu, uključujući i Srbiju, nedavno su nabavile vakcinu protiv Covid-19, a iako je EU odobrila upotrebu vakcine, Kosovo i Metohija su još uvek daleko od toga da je dobiju, piše Gazeta Ekspres.

Kosovski političari procenjuju da je KiM, možda, poslednje koje će biti snabdeveno antikovid vakcinom, uprkos činjenici da su mnoge zemlje u regionu već počele da vakcinišu stanovništvo, prenosi Kosovo onlajn.

Ni kosovske vlasti ni Ministarstvo zdravlja nemaju informaciju kada će na Kosovo stići vakcine.

Poslanik Demokratske partije Kosova Bekim Hadžiju rekao je za Gazetu Ekspres da se plaši da će zbog nemara vlade, Kosovo poslednje u regionu Evrope dobiti vakcine. Dodao je da ministar zdravlja Armend Zemaj nije saopštio kada će i kako započeti vakcinacija na KiM.

– Zaostajemo za drugim zemljama sa vakcinom. Ministar nije naveo nijedan datum. Poslanici su ministru postavili pitanja u vezi s vakcinacijom, ali nije dao nikakve informacije kada i kako će vakcinacija početi. Zbog nemara i sujete ove vlade bojim se da bismo mogli biti poslednja zemlja u regionu i Evropi u pogledu vakcinacije – rekao je Hadžiju.

Poslanica iz Alijanse za budućnost Kosova i predsednica parlamentarnog Odbora za zdravstvo Aljbena Rešitaj izjavila da je ministar Zemaj obavestio da će snabdevanje vakcinama biti obavljeno u prvom kvartalu sledeće godine.

– Na poslednjem sastanku Odbora tražila sam od ministra informacije o nabavci, ali on nije dao tačan datum, rekao je samo da će u prvom kvartalu 2021. godine početi vakcinacija. To su informacije koje smo dobili od njega – rekla je Rešitaj.

Član Odbora iz redova Pokreta Samoopredeljenje Fitim Uka rekao je da će isporuka vakcina kasniti i dodao da će trebati vremena da se zdravstveno osoblje pripremi za vakcinu.

– Prema onome što smo videli, vakcinacija na Kosovu počeće kasno. Sa ovim preopterećenim kapacitetima zdravstvenog osoblja, može biti teško sprovesti efikasnu vakcinaciju – rekao je Uka.

Zvaničnici spoljne politike Evropske unije rekli su za Gazeta Ekspres da će pomoći zemljama koje nisu članice EU da dobiju vakcinu protiv Covid-19. Iz EU je rečeno da će pristup imati svako kome je potrebna vakcina.

Nakon odobrenja vakcine protiv Covid-19 od strane Evropske unije, mnoge zemlje su počele da vakcinišu građane.

1 KOMENTAR

  1. Зашто??? Зато што је политичарима памет најзад дошла оданде у главу. Косовске Србе под хитно возити аутобусима у Србију на вакцинацију.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime