pixabay.com

Mačke mogu da imaju prilično čudne navike i za većinu njih možda ne postoji objašnjenje, ali upravo su te navike ono što mačke čine tako simpatičnim. Jedna od čudnijih navika je upravo spavanje u umivaoniku.

“Postoji nekoliko teorija o tome zašto su mačke sklone spavanju  u umivaoniku, ali to nije potpuno razjašnjeno”,  kaže veterinarka dr Rebeka Grinstejn.

Među teorijama je i ona koja kaže da mačke vole oblik umivaonika jer im prirodno odgovara obliku tela, pa se ležeći u njemu osećaju zaštićeno.

“Postoje studije koje su pokazale da se nivo stresa kod mačaka bitno smanjuje kad imaju pristup mestima na kojima mogu da se sakriju, kao na primer u kutiju. Zbog toga možemo da zaključimo da sličan efekat ima i umivaonik”, rekla je veterinarka.

Prema drugoj teoriji, mačke privlači ravna i hladna površina umivaonika. Nakon sunčanja na prozoru, upravo u umivaoniku mogu dobro da ohlade svoje krzno.

Kupatila su obično tiha mesta i nisu toliko prometna kao kuhinja ili dnevni boravak. U kupatilo mačke mogu da se povuku da bi uživale u miru i tišini.

“Umivaonici su uglavnom izdignuti, pa odatle mačke mogu da posmatraju svoju teritoriju. Kod nekih mačaka spavanje u umivaoniku znači i da će dobiti poslasticu više ili će dodatno biti mažena kako bi je ubedili da ode”, nastavila je veterinarka.

Ona je takođe upozorila da će mačke, ukoliko ih mazite i poklanjate im pažnju dok sede u umivaoniku, ubuduće ga povezivati sa pohvalom i češće će se tom mestu vraćati kako bi dobile još više pažnje.

I poslednja teorija objašnjava da je umivaonik blizu slavine, a mačke više vole da piju tekuću vodu nego onu iz posude, pa je to prilika da dođu do nje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here