EPA/Jason Szenes
Savet bezbednosti UN

Rusija se usprotivila američkoj izjavi u Savetu bezbednosti UN o situaciji u vezi sa turskom vojnom operacijom u Siriji, saopštio je izvor Sputnjika.

U četvrtak su članovi Saveta bezbednosti razgovarali o početku turske vojne operacije „Izvor mira“. Međutim, dokument koji bi odražavao jedinstveni stav SB nije usvojen. Usmene izjave za medije posle sastanka takođe su bile različite. Predstavnici Nemačke, Velike Britanije, Francuske, Poljske, Belgije i Estonije rekli su da su duboko zabrinuti zbog vojne operacije Turske i pozvali su Ankaru da prekine jednostrane vojne operacije.

Stalni predstavnik SAD Keli Kraft samo je nagovestila da Vašington ne odobrava tursku operaciju i upozorila je Ankaru na moguće posledice, ukoliko dejstva turske vojske odzreše ruke teroristima Islamske države u regionu.

Stalni predstavnik ruske misije pri UN Vasilij Nebenzja je  izjavio da bi sve strane trebalo da pokažu maksimalnu uzdržanost tokom ove operacije. Takođe je naglasio da je “Izvor mira” rezultat “demografskog inženjeringa koji su sprovele neke članice koalicije na severoistoku Sirije”. Prema njegovim rečima, ne treba zaboraviti da ih je Moskva više puta pozivala „da ne eksperimentišu sa tim, da ne pokušaju da klasifikuju arapska plemena koja tradicionalno žive tamo kao kurdska“.

Prema izvorima Sputnjika u Savetu bezbednosti UN, na kraju su članice SB razmatrale varijantu koju su predložile Sjedinjene Američke Države. Na papiru su američki predstavnici podržali stav evropskih partnera. U nacrtu dokumenta navodi se da članovi SB pozivaju Tursku da prekine vojnu operaciju. Dejstva Ankare u dokumentu su opisana kao invazija.

Kako je za Sputnjik izjavio izvor u SB UN, „Rusija u ovoj fazi nije odobrila izjavu za štampu koja odražava jedinstveni stav Saveta bezbednosti, pošto on ne odgovara ruskom stavu i ruskim procenama situacije“.

U komentaru Ministarstva spoljnih poslova Rusije, navedeno je da je Moskva ozbiljno zabrinuta zbog situacije na severu Sirije. Takođe se kaže da Rusija ne dovodi u sumnju „objektivnu potrebu borbe protiv terorista i osiguravanje bezbednosti Turske kao i svih zemalja regiona od njihovih napada“.

Istovremeno je rusko Ministarstvo uvereno da se „mir i stabilnost u ovom delu suverene sirijske zemlje mogu postići samo efektivnim dijalogom sa uzajamnim poštovanjem Vlade i Kurda, koji su sastavni deo sirijskog društva“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here