Zašto Luksemburg neće jednake poreze?

0

Gzavije Betel: Luksemburg, jedan od "poreskih rajeva", za tih osam godina sklopio je ugovore sa 340 multinacionalnih kompanija
 

U jeku skandala posle otkrića o sistemu utaje poreza za multinacionalne kompanije putem posebnih sporazuma sa Luksemburgom, Betel, koji je premijer od decembra 2013, krenuo je u kontranapad.

 

On brani pravo za primenu različite poreske politike u Evropi u trenutku kada Evropska komisija, na čijem čelu je njegov prethodnik Žan-Klod Junker, obećava da će ponovo pokrenuti projekat usklađivanja poreza kompanija.

 

"Svakako neću Luksemburg usmeriti ka uvođenju viših poreza nego što su danas. Ja sam protiv toga da svi u Evropskoj uniji treba da krenu ka jedinstvenom poreskom sistemu, sa istim poreskim stopama. To je ovlašćenje koje pripada državama članicama", rekao je Betel.

 

On smatra da se ne radi o tome da svako ima iste poreske uslove, već o tome da se zna šta ko radi.

 

Luksemburg je optužen da je od 2002. do 2010. godine, s multinacionalnim kompanijama sklapao tajne ugovore po kojima ih je minimalno oporezivao.

 

Ove podatke objavio je Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ), a odnosi se na period tokom kojeg je na čelu vlade Luksemburga bio Žan-Klod Junker, sada predsednik Evropske komisije.

 

Luksemburg, jedan od "poreskih rajeva", za tih osam godina sklopio je ugovore sa 340 multinacionalnih kompanija, među kojima su Apple, Amazon, Ikea, Pepsi, Heinz, Verizon, AIG. Ti ugovori su im omogućili da plaćaju minimalan porez.

 

U odvojenom intervjuu danas za francuski ekonomski list evropski komesar zadužen za poresku politiku Pjer Moskovisi obećao je da će evropska direktiva o automatskoj razmeni inforamcija u oblasti poreza biti spremna početkom 2015.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here