Pixabay

Vremenom dođe do nesuglasica između parova bilo da su oni u braku ili su i dalje u vezi.

Ponekad je najbolje rešenje da par zajedno ode kod psihoterapeuta i priznaćete da tome najviše teže žene, dok muškarci gledaju da eskiviraju. Zašto je to tako? Zašto muškarci izbegavaju da odu na savetovanje?

Muškarci nisu toliko verbalni kao žene, posebno kada je reč o emocijama

Većina muškaraca se ne sastaje sa prijateljima uz šoljicu kafe i dug razgovor. Sastaju se da gledaju utakmicu, da se bave sportom ili piju, piše “Your tango”. Tokom ovih aktivnosti može doći do razgovora, ali razgovori nisu jedini fokus. Zbog toga muškarci obično ne zovu prijatelje telefonom radi ćaskanja, već da prave planove.

Mnogi muškarci se često osećaju neprijatno i frustrirano kod terapeuta

Njihove žene, s druge strane, kad dođu kod terapeuta često toliko gladuju za potvrdom od strane stručnjaka i verbalnom afirmacijom da na kraju terapiju i zavole. Mrze što se njihov odnos pogoršao do te mere da je potrebna terapija, ali im sama terapija ne smeta.

Muškarci imaju tendenciju da sami rešavaju probleme

Pre nego što izjavite kako se vaša jača polovina ne trudi i ne rešava problem, razmislite da li su to prave reči jer se on može naljutiti. Zašto? Pa zato što smatra da će, ukoliko problem postoji, sam rešiti bez uplitanja drugih. Mnogo terapije je usredsređeno na to da se partnerima pruži prilika da čuju jedni druge i da saosećaju jedni sa drugima. Muškarci misle, u redu, i šta onda? Šta je sa popravkom stvari? I jedini odgovor je da ona neće leći u isti krevet s tobom dok ne oseti da je razumeš i da ti je stalo do nje. A to se za mnoge žene dešava samo kroz razgovor.

Muškarci se plaše udruživanja

Muški pol se plaši da će se terapeut udružiti sa njihovim ženama i reći: “Kakav užasan muž! Trebalo bi da ga izbacite na ulicu i nađete čoveka koji voli da priča o emocijama i pre nego što popije jutarnju kafu”.

Muškarcima je jači dodir od reči

Izlivanje najdubljih osećanja terapeutu je u suprotnosti sa njihovom socijalizacijom i njihov fokus je na proaktivne, konkretne, ciljeve. Njima je jača strana dodir od reči, pa će pre pokušati da vas mazi i razmazi nego što će sesti i pričati o osećanjima.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here