pixabay.com

Ako imate naviku da skidate koru sa sira, radite pogrešnu stvar. Naime, stručnjaci ukazuju da je kora jestiva i da upravo ona siru daje ukus i teksturu.

To je kora koja se prirodno javlja tokom procesa pravljenja sira.

Kore kojih sireva su jestive?

Tehnički, gotovo sve kore su jestive, poručuju stručnjaci iz ove oblasti. Ipak, neke su bolje od drugih. Kore sireva bri i kamember su dobar primer za to, jer su pune ukusa. Bez kore, ti sirevi se jednostavno pretvaraju u želatinastu masu.
Zapravo, kod većine takvih sireva kora je ono što poboljšava njihov ukus. Proizvođači sira potapaju ih u posebnu salamuru, tako da se kora razvija paralelno sa divnim i posebnim ukusima.

Kore kojih sireva su dobre za kuvanje?

U pitanju su kore tvrdih sireva, poput parmezana, koje kuvari rado koriste prilikom pripreme supa i bujona.
Stoga, kada pripremate supu, čorbu ili bujon za rižoto, povrću jednostavno dodajte koru nekog tvrdog sira, pa ostavite da ključa najmanje dva sata. Nakon toga, preostalu koru jednostavno bacite.
Takođe, koru sira možete da tostirate na šporetu ili u rerni. Tako ćete dobiti divnu hrskavu koru koju možete da dodate salatama, potažima i drugim sličnim jelima.
Koru sira možete da koristite i da biste poboljšali ukus pojedinih namirnica, poput maslinovog ulja. Tvrda kora parmezana daće maslinovom ulju oštar ukus, koji će se savršeno slagati sa salatama.
Kora parmezana je, recimo, fantastična za pravljenje paradajz čorbe, samo u tom slučaju budite pažljivi prilikom dodavanja soli, da ne biste preterali, preneo je portal „Kliks“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here