wikipedia.org/Petar Milošević
Spomen-područje Jasenovac

Počasni konzul Srbije u Jermeniji Babken Simonjan izjavio je da bi Srbi trebali da se bore za priznanje brojnih genocida nad sopstvenim narodom.

– Šta rade ovdašnji istoričari? Za šta se zalažu ako ne za to? Srpski sam državljanin i imam pravo da postavim ovo pitanje. Nije samo Jermenija moja zemlja, moja je i Srbija. Da li akademci razmišljaju o spomeniku žrtvama genocida u Prvom i Drugom svetskom ratu, tokom pet vekova turskog zuluma, genocida koji su počinili Albanci na Kosovu i Metohiji? –  upitao je Simonjan.

On je rekao da je zabrinut jer do sada niko nije pokrenuo pitanje da se prizna genocid nad Srbima. Simonjan je upitao zašto u Srbiji ne postoji nijedno obeležje i nijedan spomenik žrtvama tih stradanja. Prema njegovim rečima, na priznavanju genocida mora da se radi temeljno.

– Mi (Jermeni) smo po tom pitanju dosledni. Turska ne može da izbjegne istorijsku istinu i odgovornost za smrt više od milion ljudi – izjavio je Simonjan za “Večernje novosti”.

Simonjan je podsetio da su genocid Turske nad Jermenima, najveći zločin u proteklom veku, priznale između ostalih SAD, Rusija, Francuska, Letonija, Nemačka, Švajcarska, ne razmišljajući o tome da li će pokvariti odnose sa Turskom.

– Istorijske činjenice ne mogu da se obrišu, a mi smo im zahvalni na tome. Srbi su morali da pokrenu pitanje genocida nad sopstvenim narodom. O tome govorim sa bolom i žalošću. Ja sam to pitanje pokrenuo, kroz svoje knjige sam to uradio – istakao je Simonjan.

3 COMMENTS

  1. Pa kada netko i pokrene tako nesto onda krsnu milioni od njima poznatih strana i to sve se tako lepo zaboravi. Stara praksa koja funkcionira od vajkada, za njima male pare, kod ovih nepreosvecenih.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here