EPA/Martin Divisek
Bedžet Pacoli

Izbor Rusa Alekseja Kondratijeva za izvestioca Parlamentarne skupštine SE za Kosovo predstavlja “bezbednosnu opasnost”, smatra Bedžet Pacoli.

Odlazeći kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli kaže i da Priština s njim ne bi trebalo da sarađuje.

Pacoli je na svom tviter nalogu izrazio, kako je naveo, duboku zabrinutost zbog kandidovanja Alekseja Kondratijeva za izvestioca za Kosovo.

“Kondratijev je pretnja nacionalnoj bezbednosti za Kosovo i mi nećemo prihvatiti njegovo moguće imenovanje, niti sarađivati sa njim. Potrebno je dva puta razmisliti pre nego što se napravi takav korak”, napisao je Pacoli na tviteru.

Prema ranijem pisanju nemačkog Bilda, Odbor za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope izabrao je Kondratijeva za “izvestioca za Kosovo”.

Zvanično, zadatak izvestioca je da obavesti Savet Evrope o razvoju demokratije na kosovskoj teritoriji, a posebno o sporu sa Beogradom. Izabrani zvaničnik će, piše Bild, u stvari postati ambasador Saveta Evrope na Kosovu i dobiće, između ostalog, širok pristup poverljivim informacijama.

Kandidati za ovo mesto su poslanik Bundestaga Peter Mejer (CDU), koji već nekoliko godina radi na pitanju Kosova i Srbije, predstavnik Holandije, kao i Rus Kondratijev, koji je od juna 2019. postao član Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Nemački dnevnik piše da je Kondratijev do 2010. bio oficir specijalne vojne službe GRU, a od 1999. do 2001. bio je na Kosovu u sastavu ruskog vojnog kontingenta.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here