pixabay.com

Ubola vas je pčela?

Nije baš prijatan osjećaj. Boli i svrbi, a to se događa jer pčela kroz svoju žaoku ispušta malo otrova. Taj otrov sadrži proteine koji uzrokuju bol i mogu uticati na imuni sistem i ćelije kože.

Ali to nije ništa u poređenju sa onim što pčela mora da prođe.

Bićete dobro posle nekoliko sati, ali pčela neće biti te sreće. Pčele obično ne bodu ljude osim ako se ne osećaju ugroženo ili ako slučajno stanete na njih.

Problem je što nakon što vas ubode, ona ne može da izvuče svoju žaoku iz vaše kože. Ta žaoka ipak nije samo odbrambeni mehanizam, ona sadrži i delove pčelinjeg digestivnog trakta, živce i mišiće koji su, nažalost, neophodni za normalno funkcionisanje pčele.

Dakle, nakon što je sve to izgubila, ne može preživeti.

Pčele imaju 5 očiju, dva para krila i 6 nogu. Imaju izvrsne instinkte za preživljavanje i postoje jako dugo, 130 miliona godina i više… Većina pčela u košnici su radilice, a “glavna” je matica. Dnevno snese oko 2000 jaja. Prosečna košnica sadrži 50.000 pčela, a one nestaju nakon samo jednog uboda.

Pčele su brze, zamahnu krilima gotovo 200 puta u sekundi. Svaka pčela u svom životu proizvede oko jednu kašičicu meda. Ove marljive životinje naprave oko 100 miliona putovanja do oko 2 miliona cvetova kako bi skupile dovoljno nektara za malo meda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here