Pexels

Vlasnicima kućnih ljubimaca može biti teško kada se psi ne osećaju dobro, jer može biti veoma teško odrediti uzrok njihove nelagodnosti.

Na kraju krajeva, oni ne mogu da verbalizuju svoja osećanja, ali svakako mogu da nam pošalju određene znake. Jedan od signala da nešto nije u redu sa zdravljem vašeg psa je lizanje šapa.

Razlozi zbog kojih psi ližu šape mogu biti različiti, od jednostavnog svraba do nečeg ozbiljnijeg.

Doktorka Fiona Li, veterinarka na Klinici za životinjsku dermatologiju, objašnjava na šta treba obratiti pažnju i kada kontaktirati veterinara. Zakažite sastanak sa veterinarom ako lizanje potraje da biste utvrdili uzrok.

Evo nekih od razloga zašto psi ližu svoje šape:

Povreda ili strano telo: Bilo šta od posekotine do slomljenog nokta ili uganuća može izazvati nelagodnost.

Sekundarne infekcije: Veterinar može da proveri infekcije uključujući stafilokoke, gljivice Malassezia i parazite demodeks. Dr Li kaže: „Mogu biti hronični ako se ne leče ili leče na pogrešan način“.

Alergije: Veterinarka objašnjava da su buve najčešća alergija, ali šape su manje pogođene. Alergije na hranu su manje uobičajene, ali šape mogu biti pogođene. Alergije na životnu sredinu mogu se dijagnostikovati isključivanjem.

Hormonske bolesti: Dr Li objašnjava da lizanje šapa može biti pokazatelj hipotireoze i hiperadrenokorticizma.

Autoimune bolesti: Ona navodi da bi autoimune bolesti, uključujući pemfigus foliaceus i simetričnu lupoidnu onihodistrofiju, mogle biti odgovorne.

Rak: Ne treba isključiti ni rak, posebno kod starijih kućnih ljubimaca.

Hemikalije: Kontaktne alergije na hemikalije su relativno retke. Dr Li ističe da će lezije obično biti na drugim mestima na telu. Ako ste zabrinuti zbog hemijskog kontakta, očistite šape maramicom za kućne ljubimce i obratite se svom veterinaru.

Fiona Li savetuje da veterinar proveri da li vaš ljubimac stalno liže šape. Ona upozorava: „Ukor nije korisna medicinska mera. Ako ništa drugo, samo će otići u drugu sobu i lizati se. Ako je kućni ljubimac samotraumatičan, stavite mu ogrlicu jer neće znati kada da stane”.

Vlasnici kućnih ljubimaca treba da posete veterinara ako postoje znaci akutnog bola ili nelagodnosti, kao što je šepanje. Ako postoji hronično lizanje šapa ili infekcija, preporučuje se veterinarski dermatolog.

Dr Li preporučuje da tokom posete pitate veterinara o citologiji (tj. da pogledate dijapozitive pod mikroskopom). Ona objašnjava: „Prečesto, uprkos ovoj zabrinjavajućoj eri otpornosti bakterija, antibiotici se koriste kada su umesto njih potrebni antifungalni ili antiinflamatorni lekovi“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here