commons.wikimedia/Vitaly v. Kuzmin
Ruski vojnici

Za godinu dana u Kalinjingradskoj oblasti biće formirana nova motorizovana divizija, saopštili su izvori u Ministarstvu odbrane Rusije. Ona će biti deo 11. Armijskog korupsa obalskih i kopnenih snaga Baltičke flote raspoređenih u regionu.

Vojni analitičari veruju da će formirana grupa biti dovoljna da ukloni pretnju napada NATO-a na rusku enklavu.

U regionalnim strukturama moći, prema navodima ruskih medija, nove formacije će obuhvatati odvojene motorizovane i tenkovske pukove i odvojenu motorizovanu brigadu, koja je prethodno bila podređena direktno sedištu 11. armijskog korpusa.

“Nova divizija će dobiti kompletan set jedinica za borbenu podršku, uključujući i artiljerijski puk”, obećao je izvor. Prema dokumentu o sistematizaciji radnih mesta koji je usvojen u Oružanim snagama, osoblje motorizovane divizije dostiže cifru od 12.000 ljudi.

NATO pojačava prisustvo

Jačanje ruske grupacije u Kalinjingradskoj oblasti u poslednje vreme se odvija brzim tempom. U februaru prošle godine izneti su planovi za ponovno formiranje vazduhoplovne divizije u punom formatu, koja može brojati desetine aviona različitih tipova. Pre mesec dana, prema informacijama lista “Izvestija”, započeto je naoružavanje lokalnih jedinica jednim od najmoćnijih ruskih tenkova – T-72B3M. Već je stiglo 30 primeraka.

U međuvremenu, zemlje NATO-a pojačavaju svoje prisustvo oko enklave. Naročito ozbiljnu pretnju za Kalinjingrad može predstavljati poljska vojska koja broji oko 100.000 ljudi. Još ozbiljnija pretnja u slučaju sukoba mogla bi da bude nemačka vojska, kojoj je nekada pripadao Kalinjingrad. Bundesver broji preko 180.000 ljudi i ima vojni budžet od 55 milijardi dolara.

Krajem novembra u Litvaniji, na 252 kilometra od Kalinjingrada, održane su vojne vežbe NATO-a “Gvozdeni vuk 2 2020”. Pored baltičkih zemalja, u njima je učestvovala i grupacija NATO za pojačano prisustvo u Centralnoj Evropi (Enhanced Forward Presence, EFP).

“Iskanderi” prebačeni u Kalinjingrad?

Potpredsednik Ruske akademije raketnih i artiljerijskih nauka Konstantin Sivkov, podsetio je da su četiri baze EFP-a na Baltiku pod pokroviteljstvom  takozvane vodeće zemlje Zapada. Dakle, za bazu Rukla je glavna Nemačka, za Adaži – Kanada, a za poljski grad Ožiš glavni su Amerikanci.

– U ovom gradiću, smeštenom 136 km od Kalinjingrada, nalazi se kontigent kombinovanog naoružanog bataljona američke vojske, formacija elitnih škotskih draguna iz Velike Britanije, artiljerijska baterija iz Hrvatske i formacija iz Rumunije. Članice NATO-a se nalaze na bazi mehanizovane brigade poljske vojske, u operativnom potčinjavanju američkom kontigentu u Nemačkoj. Poljska vojska igra sporednu ulogu u ovoj formaciji – ističe Sivkov.

Zapad strahuje da je Rusija rakete “Iskander” sa nuklearnim bojevim glavama prebacila u ovu enklavu, i da bi ih u slučaju mogućeg globalnog rata koristila se za nuklearni udar.

Ruski ekspert navodi Nikolaj Meževič navodi da je u Kalinjingradskoj oblasti razmešteno snažno rusko raketno oružje, koje je sposobno da, u teoriji, bez traga zbriše susedne teritorije u more – čak i bez upotrebe nuklearnog oružja.

– U slučaju globalnog vojnog sukoba nemoguće je predvideti budućnost. Međutim, snage NATO-a koje su stacionirane u blizini Kalinjingrada mogu teoretski da sprovode ciljane provokacije protiv enklave. Na primer, da nateraju rusku vojsku da bar jednom otvori vatru preko granice. Ovo se može proglasiti kao casus belli – kao dokaz ruske agresije u baltičkom regionu – ističe Meževič.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here