pixabay.com

Velike su šanse da će dete naslediti boju očiju od svojih roditelja, ali to nije pravilo, objašnjavaju stručnjaci.

– Kada se bebe rode, posebno one koje imaju svetao ten, imaju svetlu boju očiju zbog male količine melanina u očima. Melanin je pigment koji daje boju očima, koži i kosi. Količina melanina u šarenici, obojenom delu oka, određuje koju boju očiju će osoba imati – objašnjava dečji oftalmolog sa Stanford dečje klinike u Kaliforniji, Daglas Fridrik.

Za količinu melanina ili pigmenta koji će osoba imati u svom telu odgovorna je genetika. DNK koji beba nasleđuje od roditelja određuje da li će ona imati smeđe, plave, zelene ili oči neke druge boje, piše Parents.

Dete može da se rodi sa plavim očima jer oči ponekad ne proizvode dovoljno ili uopšte ne proizvode melanin dok je beba u materici. Međutim, nakon rođenja svetlost podstiče proizvodnju melanina, zbog čega vremenom boja može da se promeni.

– Boja pigmenta ne prouzrokuje promenu. Ne postoji plavi, sivi, zeleni ili smeđi pigment u oku – naglašava oftalmolog, dodajući kako je jedini pigment koji imamo u očima zapravo smeđ, a količina tog pigmenta određuje da li će nečije oči biti svetlije ili tamnije.

Jedan roditelj sa smeđim očima i drugi roditelj sa smeđim očima trebalo bi da imaju bebu sa smeđim očima, zar ne? Da, ali ne uvek.

Postoje višestruki geni u našem telu koji doprinose boji očiju. Čak i ako oba roditelja imaju smeđu boju očiju, moguće je da beba na kraju ima plave oči ako roditelji imaju gene za plave oči negde u genetskoj konstituciji, odnosno ako imaju mutirani gen koji može da se prenese kroz niz generacija kao recesivan.

Promena boje očiju je postepena

Stručnjaci kažu da najveća promena sledi najverovatnije u periodu od šestog do devetog meseca života. Tokom nekoliko nedelja ili meseci, možete da primetite kako bebina boja očiju postaje tamnija.

– Promena je toliko postepena da možda nećete ni primetiti sve dok se jednog dana vaše dete ne probudi s drugačijom bojom očiju – objašnjava oftalmolog.

Do 12. meseca, većina beba ima svoju trajnu boju očiju iako dr Fridrik kaže da se kod neke dece boja očiju može menjati sve do šeste godine. Ipak, takvi slučajevi su retki i promena se ne dešava preko noći.

– U svakom slučaju, bebina boja očiju promeniće se bez ikakvog uticaja na vid ili neke druge probleme sa očima. Ali, ako se boja očiju promeni kod samo jednog oka ili ako primetite da su bebine oči mutne, svakako posetite pedijatra ili dečjeg oftalmologa – kaže dr Fridrik.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here