Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ukoliko je vašoj koži neophodna dodatna hidratacija, elektroliti su pravi odgovor – oni su poput energetskog napitka za vaše lice!

Pri pomenu elektrolita, većini nas prva asocijacija su napici za sportiste koji obezbeđuju organizmu dodatnu energiju i hidrataciju. No, pokazalo se da sličan efekat elektroliti imaju i na kožu, zbog čega sve više kozmetičkih kompanija računa na njih. Formule bazirane na na ovim sastojcima posebno su pogodne za suvu kožu, kojoj je neophodna dodatna količina vlage. Krajnje je vreme da bolje upoznate ove efikasne igrače!

Šta su elektroliti?

Vratimo se na čas hemije u srednjoj školi! Elektroliti su minerali koji, kada se pomešaju s vodom, provode elektricitet. Ovi minerali uključuju magnezijum, natrijum, kalcijum, hlorid, kalijum i fosfat.

Šta ovi sastojci čine za kožu?

Za optimalnu hidrataciju oranizma nije važno samo konzumirati mnogo vode, već treba unositi i dovoljno elektrolita. Iako je ovo jedan od najboljih saveta za blistavu kožu, naše telo troši velike količine vode, usled čega koža ostaje nedovoljno hidrirana. Osim toga, voda sadrži male količine minerala. A kada ih koža izgubi, to rezultira narušavanjem njene barijerne funkcije, dehidratacijom, gubitkom sjaja i brzim manifestovanjem znakova starenja. I tada na scenu stupaju formule sa elektrolitima, a kalijum, magnezijum i kalcijum ubrajaju se u najznačajnije među njima. Zapravo, sve započinje s kalijumom. On olakšava transport vode unutar ćelija kože, obezbeđujući optimalnu hidrataciju. Pomaže i u organizaciji lipida koji grade zaštitnu barijeru kože. Magnezijum podstiče stvaranje adenozin-sulfta, energetskog goriva za ćelije, te doprinosi optimalnoj hidrataciji i izgradnji ćelijske membrane. Kalcijum privlači i zadržava tečnost u gornjim slojevima kože, dok istovremeno igra i ključnu ulogu u izgradnji ćelija i obnavljanju kože.

Kako da ih uključite u svoju rutinu nege?

Ukoliko je vašoj koži neophodna dodatna hidratacija, posegnite za hidratantnom kremom formulisanom sa mineralima. I sredstva za čišćenje, maske, kao i vodice/mistovi za lice koje sadrže elektrolite dobro će vam doći. Ovi minerali dobro funkcionišu sa sastojcima u ostalim proizvodima za negu, uključujući aktivne sastojke kao što su AHA/BHA kiselina i retinola. Zapravo, elektroliti mogu da povećaju njihovu efikasnost.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here