pixabay.com

Uoči Uskrsa na tržištu vlada navala za prasićima, za koje proizvođači traže i do 600 dinara po kilogramu jer ih, kako kažu – nema, piše “Politika”.

Još jedan od pokazatelja da ćemo jesti skupo svinjsko meso i u narednom periodu je, kako se navodi, i iznenađujuća situacija da se u pojedinim pečenjarama u Srbiji izjednačila cena jagnjećeg i prasećeg pečenja – na 2.200 dinara po kilogramu. U beogradskim radnjama, jagnjeće meso s ražnja i dalje je samo za desetak odsto skuplje.

– Činjenica je da imamo neobičnu situaciju na tržištu. Generalno je sve poskupelo i nema naznaka da će doći skoro do nekog drastičnijeg pojeftinjenja. Videćemo posle Uskrsa, tada će biti jasnije i na kom nivou će se formirati cene na evropskom tržištu – izjavio je Vukoje Muhadinović iz Industrije mesa „Topola”.

Svemu je, naveo je, prethodila afrička kuga koja je desetkovala broj svinja na svetskom tržištu, usledilo je gašenje farmi zbog nerentabilne proizvodnje, što je dovelo do toga da je svinjetina skupa i u Evropi.

– Prasad je trenutno skupa, ali to je samo manji deo koji ulazi u ukupni trošak proizvođača. Ako se nastavi ovako drastičan i neplaniran pad cena žitarica to će pojeftiniti proizvodnju u narednom periodu. Stočari, kako trenutno stvari stoje, mogli bi bolje da prođu, ali za ratare je ova situacija ravna katastrofi – rekao je Muhadinović za “Politiku”.

List dodaje da nema naznaka da bi potrošači pojeftinjenju svinjskog mesa mogli da se nadaju pre jeseni.

1 COMMENT

  1. Za Bozic prasetina ,za uskrs i prvi maj jagnjetina,a posle toga za rostiljane ide sve,Naravno jeftinije meso vise se kupuje i kad ga nestane onda poskuoi.Nema tu pravila

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here