pixabay.com
Foto: Ilustracija

Obnovljiva energija teško da će moći da u potpunosti zameni prirodne izvore energije, kao što su ugalj, nafta i gas.

To smatra rektor ruskog univerziteta za naftu i gas “I.M. Gubkin” Viktor Martinov.

Prema rečima profesora, razlozi nezamenljivosti gasa i nafte kriju se u nekoliko osnovnih karakteristika resursa, kao i u tome da je malo ko razmišljao kakva šteta se nanosi prirodnoj sredini izgradnjom vetroelektrana i solarnih panela.

– Vetro i sunčana energetika ne mogu u potpunosti da zamene tradicionalnu, pre svega, jer ne postoji mogućnost skladištenja te energije. Ne postoje takvi akumulatori, a ako i postoje to je jako skupo i ekološki veoma prljavo – objasnio je Martinov.

Za stoprocenti prelazak na “zelenu” energetiku svetske sile će odmah morati odmah izdvoje 50 odsto svoje teritorije za generatore, što, fizički, daleko da svaka država može sebi da dozvoli, prenosi Sputnjik.

– Gas je najčistiji izvor energije u ovom slučaju. Po svim prognozama, i kompanija i svetskih agencija za energetiku, uloga gasa u svetu će se povećavati – izjavio je Martinov ruskoj televiziji “Zvezda”.

U januaru 2021. godine evropske države su počele masovno da prazne skladišta gasa, ispumpavši rekordnih 55 milijarde kubnih metara gasa i na kraju ostavivši u njima gasa, dovoljnog za dve nedelje. Nakon toga, svetske cene gasa su naglo porasle.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime