pixabay.com
Američki vojnici

Donald Tramp planira da poveća broj trupa u Saudijskoj Arabiji na tri hiljade i tamo rasporedi novo oružje – dve eskadrile lovaca, raketne sisteme i radare. Prema njegovim rečima, to će se dogoditi „u narednim nedeljama“.

Glavni cilj američkog vojnog prisustva u toj zemlji su demonstracija moći saveznicima, pritisak na Iran i saudijska nafta, piše Olivera Ikodinović za Sputnjik.

U pismu američkog predsednika Kongresu navodi se da će SAD u narednim nedeljama poslati dodatne jedinice u Saudijsku Arabiju u cilju zaštite naftnih objekata. Prve trupe su već stigle tamo, dok će ostale doći u toku narednih nedelja. Ukupan broj američkih vojnika u Saudijskoj Arabiji, sa tim dodatnim snagama, brojaće oko 3.000 ljudi.

Vojska će ostati tamo dokle god bude neophodno, a u cilju jačanja protivvazdušne i protivraketne odbrane u Saudijsku Arabiju stići će i raketni i radarski sistemi, vazdušno ekspedicijsko krilo za podršku lovcima Ratne avijacije i dve eskadrile lovaca.

Sve se vrti oko nafte, pa i američke trupe

Moskva ocenjuje da namera Amerike da u narednim nedeljama pošalje dodatne jedinice u Saudijsku Arabiju, vodi ka eskalaciji tenzija u regionu Persijskog zaliva.

– To je povećanje pritiska i demonstracija sile usmerena protiv Irana na svim frontovima – rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Mihail Bogdanov.

Direktor Instituta za političke i društvene studije crnomorsko-kaspijskog regiona Viktor Nadein-Rajevski kaže “da se sve vrti oko nafte”.

– Posle sirijskih događaja, usledila je Saudijska Arabija i sve se vrti oko nafte. Napad dronova u septembru na naftne objekte u Saudijskoj Arabiji bio je za njih prilično ozbiljan šok – to je očigledan neuspeh američkih sistema protivvazdušne odbrane. Potrebno je da se nekako rehabilituju zbog propusta u odbrambenom sistemu. A s druge strane, postoji interes da se američki izvoz nafte na odgovarajući način obezbedi – rekao je Nadein-Rajevski.

Jačanjem vojnog kontingenta i raspoređivanjem oružja Tramp želi da pokaže da SAD igraju važnu ulogu na Bliskom istoku i da su garanti bezbednosti u regionu. Međutim, eksperti ukazuju na činjenicu da Saudijskoj Arabiji ne preti opasnost, s obzirom da pretnje Huta nisu ozbiljne. Njihovi napadi su periodični i oni gađaju teritoriju Arabije improvizovanim raketama. Uostalom, Saudijci bi i sami mogli da se odbrane od tih napada.

Stručnjaci predviđaju da će Vašington dodatno povećavati pritisak na Teheran, a da će situacija u Persijskom zalivu i dalje ostati teška. U ovoj fazi isključuje se mogućnost vojne operacije SAD protiv Irana, ali nije isključeno da bi se to moglo dogoditi u budućnosti, s obzirom da je pritisak Pentagona izuzetno velik, a da su američke korporacije veoma zainteresovane za iransku naftu, zaključuje Sputnjik.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here