Filip  Rodić

Susretom najdugovečnijih rivala američkog fudbala Grin Bej Pekersa i Čikago Bersa u noći između četvrtka i petka počinje nova NFL sezona. Stota!

Koga još zanima NFL pored Srbije na Svetskom prvenstvu u košarci, domaćeg fudbalskog prvenstva i nadolazećih Lige šampiona, Lige Evrope, Evrolige…? NFL u SAD ima popularnost kao sva ta takmičenja zajedno.

Odredite svoj nivo poznavanja ovog sporta i pronađite kategoriju ispod. Na svakom od tri nivoa ćemo vam pojasniti zašto bi naredna sezona NFL-a bila prava poslastica.

P.S. Očekujte poveći broj poređenja sa drugim sportovima, nama bližim, zarad boljeg uvođenja u priču.

I – Dobrodošli!

Za one koji žargonski “nemaju blage veze”, znaju da se radi o sportu sa jajastom loptom i kacigama i eventualno preko lepše polovine znaju ko su muževi Žizel Bundšen i pevačice Sijare.

Američki fudbal je jedinstveni spoj snage, neverovatnog atleticizma, brzog razmišljanja, detalja, zverske agresivnsoti i elegancije. U istoj postavi od po 11 pojedinaca u odbrani, odnosno napadu, imate i strvine od preko 195 cm i minimum 130 kg, kao i lakonoge, vižljaste atlete prosečne visine, nerealnog odraza, koordinacije i čvrstine. Sve u zavisnosti od uloge.

Ako se u nečemu možemo poistovetiti sa prosečnim Amerima to je ljubav prema svojoj verziji fudbala. Nedelja popodne je i njima poseban sportski praznik. Svaka franšiza predstavlja ujedno i duh tog grada. Stadioni su takođe megalomanski. Publika koja na njih dolazi nema baš navijačke pesme, više su pokliči, ali ne treba potcenjivati buku koja se stvori. Primera radi, na jednoj utakmici u Sijetlu je Seizmološki zavod registrovao blagi potres, načinjen od ludnice na tribinama.

Izuzetna grubost, obaranja u punom zaletu, sudari kacigom o kacigu daju američkom fudbalu epitet “muške” igre. Sve što prosečni “rednek” voli. Sport za muškarce, ne za decu! Postoji u tome i druga strana – mnogo bivših igrača boluje ili je preminulo od moždanih problema, nastalih tokom karijere. To je mračna senka sa kojom se čelnici NFL-a bore, stoga se pravila menjaju iz humanih i zdravstvenih razloga. Nivo grubosti se smanjuje.

Što se tiče sistema, igra se po kolima kao u “pravom” fudbalu, a postoje divizije kao u NBA ligi. Time se stvaraju lokalna rivalstva. Uvek neko nekom “pomrsi konce”, spreči odlazak u plej-of, smeni ga na prvoj poziciji i direktno uđe u doigravanje… Naročito bitan faktor je da isključivo pobednici svake divizije i dva dodatna tima sa najboljim skorom idu u nokaut fazu, tako da možete biti u težoj grupi i zbog dva poraza više propustiti plej-of, a da ste na papiru kvalitetniji od “vajld-kard” timova. Ili da su vam takmaci toliko loši da pre sezone upišete šest laganih trijumfa, uštedite energiju za dalje.

Suština lepote američkog fudbala je borba za svaki inč, svaki santimentar, svaki pedalj terena. Snaga volje da se učini dodatni korak. Šta više, jedan od najčuveniji monologa Al Paćina, u filmu “Any given sunday” govori baš o tome. Ti koraci su još teži kada se igra po kiši i po blatu, snegu do članaka, na suncu Floride i Kalifornije… Faktor vremena je vrlo bitan.

II – Izvolite, na jelovniku imamo…

Ako ste se tek sad uključili, imate sreće. NFL je najnapadačkiji nastrojenom periodu u stoletnoj istoriji. Pre svega zbog pomenutih opasnosti po život i zdravlje ljudi posle karijere, pravila o prekomernoj grubosti su značajno pooštrena. Reklo bi se da je igra svilenija. Lopta će da leti na sve strane. Kvoterbekovi kojima je zaduženje da loptu pošalju, beleže sulude brojke, čak i prosečni imaju bolje statistike od mnoghi članova Kuće slavnih. Neki timovi pak se uzdaju na raning bekove, ekvivalent igrom na centre u košarci, te na tvrdu odbranu. Stil “stare škole”.

Aktuelni šampion su Nju Ingland Petriotsi – San Antonio Sparsi američkog fudbala. Baš u periodu kada su Greg Popovič i Tim Dankan krenuli sa svojim uspesima, ustanovio se i dvojac Beličik-Brejdi. Tandem genijalaca je u 21. veku uzeo šest prstenja. Oličenje sistematičnosti, pedanterije, podređenosti timu, taktičke virtuoznosti i izvlačenja maksimuma iz proseka.

Njihovi prošlosezonski rivali u “Superboulu” Los Anđeles Remsi su poput Golden Stejt Voriorsa. Prve dve godine tek simpatično iznenađenje, potpisuju kratke ugovore sa veteranima da pojačaju slabosti. Cilj je prsten što pre. Na klupi je mladi, naočiti Šon Mekvej, njegova produžena ruka na terenu je 1. pik drafta 2016. Džered Gof. Tod Gerli je sa kombinacijom trčanja i hvatanja jedan od tri najbolja raning beka u ligi. I naravno, strašni Eron Donald, dvostruki uzastopni najbolji defanzivac lige. Na svakoj poziciji su minimum vrlo dobri.

Patrik Mahoms predvodi najeksplozivniji napad lige. Kvoterbek Kanzas siti Čifsa je aktuelni MVP lige sa tek 23 godine, sa već pređenih abnormalnih 5000 jardi tokom svoje prve sezone na mestu startera. Najbolji tajt-end NFL-a Travis Kelsi, “gepard” Tajrik Hil i najnovije pojačanje iz Bafala, raning bek Lešon “Šejdi” Mekoj, gledaće u odluke tršavog, lucidnog momka, koji će opet slušati uputstva ofanzivnog primarijusa Endija Rida. Ako išta bude uspeo da čuje od gromoglasne buke na “Strelinoj glavi”.

Filadelfija Iglsi su zanimljiva priča. Pre dve godine su pobedili Nju Ingland u finalu, mada bez najvažnijeg igrača Karsona Venca. Kvoterbek raskošnog kvaliteta ima ozbiljne probleme sa povredama prethodne dve sezone. U momentu prve ozbiljne povrede je bio nesumnjivi MVP lige. Na kraju su se izborili i bez njega. Ekipa je prekaljena, isprobana u bitkama, kohezivna. Prednja defanzivna linija (Flečer Koks, Derek Barnet, Brendon Grejem, Malik Džekson) je sigurno broj jedan, zadnja i ne baš. Vencovo zdravlje će biti ključan faktor za domete Iglsa.

Da li će odbrana Nju Orleans Sejntsa uspeti da ne napravi glupost u bitnim momentima? Četrdesetogodišnjem Druu Brisu peščani sat je odavno blizu da napuni i donju stranu. Jedan od najboljih kvoterbekova svih vremena je skoro u svakoj kategoriji relevantnoj za tu poziciju oborio rekord. Ima ubedljivo najviše sezona sa preko 5000 jardi, ali… samo jedan prsten. Sada već davne 2009. godine se slavilo u Lujzijani, a sadašnji sastav Sejntsa je bar duplo kvalitetniji od tadašnjeg. Šteta da takva igračka gormada ostane na samo jednoj tituli.

Navijači Klivlend Braunsa konačno imaju razlog da budu nasmejani. Franšiza koja je služila za podsmeh, šudre američkog fudbala rade vrhunski posao na draftovima I tokom prelaznih rokova. Vest o prelasku superstara Odela Bekama iz Džajansta je zaustavila rotaciju planete u momentu. Uzdanice američkog Mega Bemaksa su prvi pikovi sa prethodna dva drafta, Bejker Mejfikd (kvoterbek, 2018.) i Majls Geret (defanzivni linijaš, 2017.), zatim Denzel Vord (korner-bek), Nik Čab (raning-bek), Dejvid Njoku (tajt end) io Rašard Higins (vajd risiver). Potpomognuti su etabliranim imenima kao što su Šeldon Ričardson, Olivije Vernon u odbrani i Bekamov saigrač sa koledža Džarvis Lendri u hvatačkom tandemu. Neće biti odmah u konkurenciji za naslov, ali će biti vrlo zanimljivi za gledanje. Mada ukoliko se poklope sve kockice, može biti svašta.

III – Da li ste za dezert?

Dolazimo do nivoa zanimljivih priča.

Eron Rodžers je Marko Marin Grin Bej Pekersa. Najtalentovaniji kvoterbek možda svih vremena je u istom problemu kao Dru Bris. Nešto je mlađi, ali kakav je sastav oko njega, uz novog trenera Meta Laflera, ne čini se da bi u naredne 3-4 godine mogao do drugog prstena (prvog se domogao 2011. godine). Rodžers je pravi “tata-mata”. Ludi genije. Hodajući spektakl. Njegovi pasovi su na stepenu suludog. Kad god možete, gledajte nejgove najbolje paseve I otpašće vam vilica.

Čudno, ali NFL-om Marko Marin ne igra za Zvezdu, što bi bili Dalas Kaubojsi. “America’s team”. Ne crvena, nego plava zvezda na kacigi kao simbol “amerikanštine”, “sveameričkog” , personifikacija vrednosti SAD, upotrebite izraz koji vam odgovara. Kada Kauboji igraju dobro, ligi raste rejting. Konce u rukama jedne od najvrednijih sportskih franšiza drži vlasnik Džer Džouns, mag privlačenja pažnje. Trenutno je u ekipi razdor jer prva zvezda I kjučni igrač Ezekiel Eliot traži novi, mnogo skuplji ugovor, na štetu fonda za plate. Ujedno treba platiti i njegovog vršnjaka, kvoterbeka Deka Preskota, ograničenih igračkih, ali velikih liderskih sposobnosti. Kako napraviti da bude vuk sit I ovce na broju? Dalas je vrlo respektabilan tim, boriće se za plej-of do poslednjeg kola. Da li su sposobni za prvu titulu još od 1995., upitno je.

Parnjaci Kauboja po istorijkom značaju su Pitsburg Stilersi, čija se udarna trojka Rotlisberger-Bel-Braun raspala i od glavne sapunice smo dobili odvojene sitkome. Levion Bel je otišao u Džetse, posle godinu dana povrede i bojkotovanja, usled odbijanja Stilersa da mu daju novac koji želi i zaslužuje. Teško da će posle godinu dana pauziranja biti na astronomskih brojkama od pre par godina, ali će njegove elegantne kretnje svakako biti lepo opet gledati na terenu. Treći član jednog od najubojitijih napadčkih trojaca svih vremena, najbolji vajd risiver lige Antonio Braun je prešao u Okland Rejderse, gde mu nije trebalo dugo da postane primadona i da krene da se žali. “Big Ben” je ostavljen sam, ali ima najčvršću odbranu u ligi, odbranu koja napreduje i supertalentovanog Braunovog naslednika Džu Džua Smit-Šustera.

Za kraj bi istakli i Sijetl Sihokse sa najplaćeniji pojedncem Raselom Vilsonom (140 miliona dolara vredan ugovor), omalenim kvoterbekom sa velikom petljom. Baltimor Rejvensi će biti zanimljivi sa dinamitnim, neiskusnim Lamarom Džeksonom i Erlom Tomasom, novim šefom tradiocionalno žestoke odbrane. Malerozni Los Anđeles Čardžersi na papiru imaju bolja imena od polovine svih spomenutih timova u tekstu, ali viori crni oblak sumnje da će šuteri promašiti kad je najpotrebnije. Svemogući Kalil Mek će u drugoj sezoni u Bersima pikirati na drugo zvanje najboljeg odbrambenih igrača.