pixabay.com

Da li ste se nekada zapitali zašto ženama multitasking lakše polazi za rukom, za razliku od muškaraca? Mit o ženi koja sve postiže postoji već dugo, a mi smo danas odlučili da se pozabavimo ovom temom, i otklonimo eventualne nedoumice. Možda je reč o našoj predstavi, koja ne odgovara realnosti, a možda žene zaista imaju super moći.

Multitasking ne razlikuje polove

Rezultati nekoliko studija potvrdili su da nisu samo žene te koje imaju ovu sposobnost. Postoje razlike u brzini obrade informacija, prostorne orijentacije i fluidne inteligencije. Međutim, to nije presudno u ovom slučaju.

Smanjuje produktivnost

Multitasking usporava i negativno se odražava kako na žene, tako i na muškarce. Razlog je zamaranje, koje dovodi do slabljenja fokusa.

Pigmalion efekat

Nakon što ste pročitali prethodne pasuse, sigurno vam nije jasno zašto su žene ipak bolje u multitaskingu. Odgovor leži u Pigmalion efektu po kome ljudi teže da se uklope u sliku koju drugi imaju o njima. To znači da ako se za ženu veruje da je sposobna da se bavi različitim aktivnostima i snađe se u različitim ulogama, trudiće se da taj utisak i opravda.

Zaključak

Dame su sklonije da rade više poslova istovremeno, iako imaju iste predispozicije kao i muškarci. Međutim, razlika je u doživljaju žena i onoga što one osećaju da mogu da ponude porodici i zajednici. To dovodi do zamora uma, pa je važno znati svoje granice.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here