Printscreen/Youtube

Veliki je posao pred Crvenom zvezdom u misiji odbrane titule, a ukoliko realizuje plan mogla bi ponovo bez kvalifikacija u Ligu šampiona! Potrebno je ispunjenje nekoliko preduslova, a jedan od njih je da prvak Hrvatske ne bude zagrebački Dinamo.

Osnovni preduslov da Crvena zvezda zaigra u grupnoj fazi Lige šampiona novog formata u sezoni 2024/25. je da u prvenstvu Srbije bude na kraju bolja od Partizana. Trka je neizvesna, a na Marakani imaju priliku da pobedom nad Partizanom 9. marta kod kuće preuzmu lidersku poziciju.

U osnovni preduslov svrstava se i da pobednik aktulenog izdanja Lige šampiona obezbedi učešće u elitnom takmičenju kroz nacionalno prvenstvo, a šanse da se to ne dogodi skoro da i ne postoje.

Za razliku od prethodne sezone, odlučeno je da mesto u grupnoj fazi koje otvara šampion Evrope ne popunjava prvak 11. zemlje na nacionalnoj listi UEFA, nego klub sa najvećim koeficijentom koji je bio prvak u svojoj državi i predviđeno je da igra kvalifikacije.

Za to mesto nekoliko je kandidata. Crvena zvezda se kotira kao jedan od njih. U slučaju da Partizan bude prvak Srbije, crno-beli ne bi mogli direktno u Ligu šampiona zbog slabog koeficijenta (25.500) i morali bi u plej-of.

Osim Crvene zvezde, najozbiljniji kandidati za direktno mesto u Ligi šampiona i izbegavanje jedne kvalifikacione runde su: Šahtjor (Ukrajina), Dinamo (Hrvatska), Slavija (Češka) i Kopenhagen (Danska), a sa nešto manjim šansama tu su i grčki PAOK i Olimpijakos.

Od navedenih klubova samo jedan će direktno u Ligu šampiona novog formata – ko osvoji titulu i ko bude imao veći koeficijent od ostalih. A, ono što je posebno zanimljivo, nijedan od pet najozbiljnijih kandidata trenutno se na nalazi na prvom mestu u svojoj ligi.

Osvajanje titule u Srbiji i neuspesi Dinama, Šahtjora, Slavije i Kopenhagena mogli bi Crvenoj zvezdi da donesu milione.

Ukrajina: Šahtjor ili Dinamo

Najveći koeficijent ima Šahtjor (63.000), ali i prepreku da je posle nekoliko sezona ozbiljan rival za titulu i Dinamo iz Kijeva. U vrhu su i Dnipro-1 i Krivbas, ali jasno je da će najtrofejniji klubovi voditi ključnu borbu.

Još 13 utakmica odigraće Šahtjor, Dinamo još 14 i ako pobedi u odloženom meču imaće dva boda više od najvećeg rivala. Teško je i pomisliti da će Krivbas i Dnipro-1 uspeti da pomrse računicu favoritima, posebno posle pobede od 5:2 Šahtjora protiv trenutnog lidera.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here