Vesti

Posle brojnih osuda zbog izmeštanja spomenika srpskim vojnicima stradalim u ratovima od 1912. do 1918. na prištinskom pravoslavnom groblju, Ambasada Francuske u Prištini, pokušala je da opere svoju sramotu, najavom da će će razmotriti “tehničke mogućnosti” da on bude vraćen na svoje mesto.

Ogromna greška

Francuska ambasada je sa nemačkom ambasadom u Prištini pomerila spomenik sa mesta gde su kosti srpskih heroja i postavila crnu mermernu ploču na kojoj na francuskom, srpskom i albanskom piše: Francuskim vojnicima palim na Kosovu.

Sada “žale” zbog polemike u javnosti i u saopštenju se pozivaju na poštovanje sećanja na sve pale vojnike na frontu tokom Prvog svetskog rata, “onako kako se to čini ceremonijom koja se zajedno organizuje sa ambasadom Nemačke, u znak francusko-nemačkog pomirenja”.

Pomeranje spomen-ploče Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu vidi kao “nešto pogrešno što pokazuje da nema poštovanja prema mrtvima, prema herojima”.

On je u snimku na platformi X naveo da je to “u najboljem slučaju ogromna greška jednog birokrate, u najgorem slučaju je politička poruka”, u šta, kako je naveo, ne želi da veruje.

Tragedija naroda

– Ta poruka, ako je politička, upućena je živima. Kakvu budućnost možemo da očekujemo na KiM ako onima koji su pali za slobodu ne samo Srbije, što bi već bio dovoljan razlog da imaju svoj spomenik tamo, nego za slobodu cele Evrope, sklanjamo spomen ploču da ne bismo naljutili ultranacionaliste u Prištini – zapitao je Gujon.

Penzionisani general Rafaele Iubini, predvodnik italijanskog kontingenta Kfora koji je u martovskom pogromu 2004. zaštitio Pećku patrijaršiju, Manastir Budisavci i crkvu u Biči kod Kline, rekao je da spomen-ploča stradalim srpskim vojnicima mora biti vraćena na prvobitno mesto.

– Žao mi je zbog onoga što se dešava u Prištini. Poštujem sve vojnike koji su pali za otadžbinu, ma kom narodu pripadali. Njihove duše su sada na nebu i mora im se dozvoliti da tamo odmaraju, i da se ne dozvoli da ih iko uznemirava. Uveren sam da spomen-ploča treba da se vrati na svoje mesto – kaže Iubini za Kosovo onlajn i ističe da je tragedija kada neki narod mora da napusti zavičaj, a Srbi su suočeni sa takvim stradanjem. Srbi su, kaže, narod koji na Kosovu doživljava tragediju.

Pogrešna odluka

Arno Gujon je naveo da je odluka o izmeštanju spomenika, svakako pogrešna poruka i da želi da veruje da će se taj odnos promeniti.

– Srbi su pokazali da su veoma miroljubiv narod koji poštuje tuđe narode, tradicije i države. Očekujemo reciprocitet, poštujte i nas – poručuje on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here