EPA/Ronald Wittek

Barovi i restorani zatvoriće se u ponedeljak u Belgiji na četiri nedelje kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa.

Ovo je za mrežu RTBF rekao potpredsednik vlade Georges Gilkinet nakon krizne sjednice kabineta.

Dosad barovi nisu radili samo u briselskoj regiji i ta mera ostaje na snazi do početka novembra. Proširena je na teritoriju čitave zemlje i odnosi se i na restorane, prenosi Index.

Ministar je rekao da se odlukom o zatvaranju tih mesta, koje su stručnjaci ocenili “najvećim širiocima” virusa, želi apsolutno sprečiti novi karantin nakon one proletos.

No, dodao je, “situacija je teška u zdravstvenom pogledu” pa “moramo sprečiti preopterećenje našeg zdravstvenog sistema”.

– Naše bolnice su pune – istakao je ministar saobraćaja.

“Brojevi su visoki kao u martu kada smo doneli odluku o karantinu, a to želimo da sprečimo po svaku cenu.”

Belgijska vlada odlučila je i da uvede policijski čas od ponoći do 5 ujutru, koji će trajati sledećih mesec dana.

Belgija, koja ima 11,5 miliona stanovnika, ima ukupno 191.959 zaraženih koronavirusom i 10.327 umrlih, što je svrstava među evropske zemlje najpogođenije pandemijom.

Broj hospitalizacija se naglo povećao poslednjih dana, što je posledica znatnog porasta infekcija od septembra, naročito u Briselu i u frankofonim pokrajinama.

Podsetimo, neke zemlje ću već donele slične mere. Češki ugostitelji ne rade do 3. novembra, a i u Velikoj Britaniji je donesena odluka o zatvaranju pabova u nekim delovima zemlje. I u našem komšiluku je slična situacija, pa se tako i hrvatski ugostitelji suočavaju sa novim merama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here