pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ruski pesnik Artjom Kamardin osuđen je danas pred sudom u Moskvi na sedam godina zatvora zbog toga što je čitao svoje pesme protiv rata u Ukrajini tokom uličnog performansa u centru Moskve u septembru 2022. godine.

Okružni sud u Moskvi osudio je Kamardina (33) zbog optužbi za pozivanje na podrivanje nacionalne bezbednosti i podsticanje mržnje, preneo je AP.

Još jedan učesnik performansa koji je recitovao Kamardinove stihove, Jegor Shtovba (23), osuđen je na pet i po godina zatvora zbog istih optužbi.

Skup pored spomenika pesniku Vladimiru Majakovskom održan je nekoliko dana nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin naredio mobilizaciju 300.000 rezervista.

Policija je brzo rasterala učesnike skupa i uhapsila Kamardina i nekoliko drugih učesnika.

Ruski mediji su objavili izjave Kamardinovih prijatelja i njegovog advokata koji su rekli da ga je policija tukla prilikom hapšenja.

Ubrzo nakon toga, Kamardin je prikazan sa modricama na licu kako se izvinjava za svoj postupak na policijskom video snimku koji su objavili ruski mediji, preneo je AP.

Tokom današnjeg ročišta, Kamardinovu suprugu Aleksandru Popovu sudski izvršitelji su izveli iz sudnice nakon što je uzviknula “Sramota!” nakon presude.

Popova, koja je nakon saslušanja razgovarala sa novinarima, privedena je kasnije sa još nekoliko osoba pod optužbom da su održali nedozvoljeni miting ispred zgrade suda.

Od početka rata u Ukrajini do kraja novembra ove godine, 19.847 ljudi privedeno je u Rusiji zbog govora ili protesta protiv rata, dok su 794 osobe umešane u krivične slučajeve zbog svog antiratnog stava, prema grupi za prava OVD-Info koja prati politička hapšenja i pruža pravnu pomoć.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here