Tanjug

Predsednički, parlamentarni i lokalni izbori u Beogradu i još 13 opština u Srbiji završeni su večaras u 20 sati, kada su zatvorena biračka mesta.

Glasalo se na ukupno 8.267 biračkih mesta, a Republička izborna komisija (RIK) utvrdila je da je pravo glasa na predsedničkim i parlamentarnim izborima imalo 6.502.307 građana Srbije. Za oko 100.000 birača sa područja Kosova i Metohije glasanje na izborima organizovano je u najbližim opštinama centralne Srbije.

Predsednika Srbije građani su birali između osam kandidata, dok su se za 250 poslaničkim mesta borili kandidati sa ukupno 19 parlamenarnih lista.

Ukupno 1.600.214 birača imalo je pravo glasa u glavnom gradu, a osim u Beogradu, lokalni izbori održani su i u: Aranđelovcu, Boru, Bajinoj Bašti, Doljevcu, Knjaževcu, Kuli, Kladovu, Lučanima, Majdanpeku, Medveđi, Smederevskoj Palanci, Sečnju i Sevojnu.

CESID: Posle 20h mogu da glasaju svi koji su ispred birališta

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Bojan Klačar izjavio je da svim biračima koji se u 20 časova nađu ispred biračkog mesta, po zakonu mora da bude omogućeno da obave svoju građansku dužnost.

On je pojasnio da bi član biračkog odbora u 20 časova trebalo da stane na kraju postojećeg reda birača koji čekaju da glasaju i da se svim biračima koji su do tog trenutka u redu omogući da glasaju i posle isteka zakonskog roka u 20 časova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here