Pixabay.com
UBUDUĆE SAMO ZA VAKCINISANE: Ručak u restoranu

Zatvoreno ugostiteljstvo i hoteljerstvo, usled pandemije koronavirusa, ugrožava rad ne samo restorana, kafića, hotela, već i njihove snabdevače – pekare, mesare, konditore, i druge.

Dok su restorani i hoteli zatvoreni, i drugima nedostaje obrt.

Dalja zatvorenost u turizmu predstavlja ekonomsku katastrofu, rekao je Gerald Volmut, vinar i predsednik poljoprivrednih trgovaca.

– Naš sektor od početka novembra ima pad obrta za do 90 odsto – kazao je on dodajući da mnogi snabdevači imaju problem sa likvidnošću i da se božićno poslovanje, koje je obično najsnažnije, ne može nadoknaditi iduće godine.

Portparol trgovaca na veliko namirnica Kristijan Prauhner ukazuje da su mnogi snabdevači suočeni sa borbom za preživljavanje.

On je ukazao da je neprihvatljivo da gastronomija od države dobija pokriveno 80, odnosno 50 odsto obrta, a njihovi snabdevači ostaju bez državne podrške.

Slična situacija je kod pekara, mesara, konditora, koji su suočeni sa smanjenim obrtom između 30 i 90 odsto.

Svi snabdevači, iako oni nisu zatvoreni, kao što su njihove mušterije gastronomija i hoteli, ne mogu bez svojih stalnih klijenata da zarade dovoljno za preživljavanje.

Do 90 odsto manjeg obrta imaju i firme koje se bave pranjem tekstila iz hotela i gastronomije.

Takođe krizu veoma osećaju i pivare u Austriji.

Udruženje pivara upozorava da im izostaje glavno tržište, a to je gastronomija.

Predsednik Udruženje Sigi Menc upozorio je na opasnost “izumiranja” pivara.

– Neophodno je da se privremeno obustavi naplata poreza na pivo, barem za prvu polovinu iduće godine, ako ne želimo da nardnih meseci nestanu mnoge pivare – podvukao je on.

Obrt pivara je usled korona krize masivno opao, a novim merama nastavljaju se gubici.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here