Lična arhiva
DOGOVORENI REDOVNI SUSRETI: Monika Rajlić, Simona Nethofel, Marko Ružičić i Snežana Petrović

Nacionalna biblioteka Švajcarske u Bernu od pre nekoliko dana je bogatija za još jedno izdanje zbornika književnih radova članova Udruženja srpskih pisaca Švajcarske (USPŠ) i njihovih prijatelja.

“Zaveštanje 21”, sedamnaesto po redu izdanje zbornika, našlo je svoje počasno mesto na policama Nacionalne biblioteke. I ne samo ono, već i drugi knježevni naslovi pisaca koji žive i stvaraju u Švajcarskoj na svom maternjem jeziku su takođe na policama ove prestižne ustanove.

Snežana Petrović, Marko Ružičić i Monika Rajlić članovi USPŠ su put Berna krenuli s knjigama da ih lično uruče Simoni Nethofel koja je u biblioteci zadužena za slavistiku. Ova Švajcarkinja koja je studirala slavistiku ne skriva oduševljenje i ne štedi reči hvale za srpske pisce koji žive u Švajcarskoj.

– Simona Nethofel ističe da smo najvrednije udruženje koje konstantno štampa godišnji zbornik. Na sastanku je izrazila želju da od sada postane praksa da se dva puta godišnje srećemo u biblioteci, razmenimo mišljenja i želje. Takođe je predložila da organizuje obilazak biblioteke za članove USPŠ i pokaže mesto gde stoje naše knjige – prenosi Snežana Petrović.

Monika Rajlić dodaje da je Nethovel pažljivo saslušala sva pitanja delegacije USPŠ i na svako odgovorila.

– Nama troma je bila velika čast da smo u ime udruzenja odneli knjige u biblioteku – dodaje Rajlić.

POSLE 17 GODINA NA ISTOM MESTU: Snežana i Marko ispred biblioteke

 

Bliska saradnja

Zanimljivo je da su Marko Ružičić i mr Živko Marković prvi odneli prve primerke “Zaveštanja” u biblioteku u Bern pre 17 godina. Posle toga su zbornici i knjige većinom slale poštom, tako da je ova poseta bila korak ka bližem nastavku saradnje sa Nacionalnom bibliotekom Švajcarske.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime