Tanjug
Protest "Srbija protiv nasilja"

Protest “Srbija protiv nasilja” završen je večeras ispred Radio-televizije Srbije gde su ponovljeni zahtevi koji se tiču učešća opozicionih stranaka u informativnim emisijama javnog servisa, a saobraćaj u Takovskoj ulici, kao i u Dečanskoj, Svetogorskoj i Makedonskoj je odblokiran.

Saobraćaj je pušten i kod Narodne skupštine gde je ponovljen zahtev dela opozicije da se vanredni parlamentarni i beogradski izbori održe do kraja godine.

Ispred parlamenta bila je postavljena velika bina sa koje su se večeras prvi put obratili političari i to predsednik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta i poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević.

Jovanović je, obraćajući se okupljenima kojih je večeras bilo u manjem broju nego na prethodnim protestima, rekao da posao od 5. oktobra nije završen i da ih na tom putu, kako je rekao, čekaju “psihopate koje neće imati milosti i zato svi zajedno moramo ići do kraja tog puta”.

Jovanović je rekao i da je “Dogovor za pobedu”, odnosno dokument koji su potpisali političke stranke, organizatori protesta, vrlo jednostavan, jer “dok nam gori kuća, nemamo vremena za političke programe”.

On je najavio sledeći protest “Srbija protiv nasilja” za naredni petak u Nišu. Narodni poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević poneo je sa sobom jaram za volove i “pozvao ljude da zbace jaram koji im je za vrat stavila vlast”, te sa govornice recitovao pesmu “Mi znamo sudbu” Alekse Šantića i citirao govor srpskog majora iz prvog svetskog rata Dragutina Gavrilovića.

Pored političara obratili su se i pravnica Sofija Mandić, student Pavle Cicvarić i Jelena Mihajlović iz Pećinaca, a na binu su došli i govornici sa prethodnih protesta.

Na protest su došli šef poslaničke grupe Zeleno levi klub Radomir Lazović i poslanici tog kluba Biljana Đorđević i Đorđe Pavićević, poslanica “Moramo-Zajedno” Danijela Nestorović, predsednik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, poslanik te stranke Srđan Milivojević, predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić, kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović.

Kada je reč o zahtevima koji se tiču konkretno RTS-a, traži se, između ostalog, prisustvo opozicije u svim informativnim i društveno-političkim emisijama, pokretanje nove debatne emisije koja bi se emitovala u večernjem terminu i bila bi emitovana u 21 čas tri puta nedeljno, kao i pravo da se predstavnici opozicije pozivaju u emisije informativnog programa bez nužnog prisustva predstavnika stranaka na vlasti.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here