Veličanstvenim vatrometom i koncertom novosadskog sastava „Frajle“ i hrvatske pop pevačice Mije Dimšić, na jednom od najpoznatijih primorskih šetališta Evrope – splitskoj Rivi, uspešno su okončane 23. Sportske igre mladih, koje su ove godine okupile oko 1.000 učesnika iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

 

Svečanoj ceremoniji prisustvovali su i brojni ugledni gosti, prijatelji i ambasadori Igara i predstavnici sponzora iz sve tri države, među kojima su bili i Zdravko Marić, osnivač i predsednik Organizacionog odbora Sportskih igara mladih, Davor Božinović, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, Davor Trkulja, ministar savetnik ambasadora Srbije u Republici Hrvatskoj, Miloš Kovačević, savetnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije, Ilija Nedić, načelnik uprave za sport i obrazovanje grada Sremska Mitrovica, Željko Tanasković, predsednik Saveza za školski sport Srbije, Predrag Mijatović, ambasador Igara, Luka Santandrea, direktor franšize kompanije Coca Cola za Srbiju, predstavnici SIM Srbije, Hrvatske i BiH mnogi drugi.

Prema rečima Zdravka Marića i ove godine Igre su protekle u odličnoj i prijateljskoj atmosferi:

– Deca su tokom čitavog trajanja Igara vreme provodila zajedno igrajući se i družeći se. Ni ove godine ne samo da nije bilo nikakvih incidenata, već je zaista promovisan fer-plej i u sportskom i u navijačkom delu, što znači da smo i ovog puta napravili zaista dobar posao. Kada sam na kraju drugog takmičarskog dana uručivao medalje za osvojeno treće mesto fudbalskoj ekipi iz Srbije, deca su sama prišla i zahvalila mi se na svemu. Iako je to ostavilo snažan utisak na mene, ne mislim da je to moja zasluga, zasigurno nije, već je to zasluga cele ekipe koja radi u Igrama. Za decu je na Igrama sve besplatno, a SIM tim je uspeo da napravi takav koncept da je sportski rezultat stavljen u drugi plan i drago mi je što naši takmičari to prepoznaju – istakao je Marić.

Deca iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske boravila su u Splitu od 16. avgusta, do četvrtka 22. avgusta. Tokom proteklih nedelju dana SIMovci su u Splitu uživali u mini-letovanju, kupanju, sunčanju i druženju sa svojim vršnjacima iz sve tri zemlje. Najuzbudljiviji dani svakako su bili ponedeljak i utorak, 19. i 20. avgust, kada su održana finalna takmičenja u svih deset disciplina zastupljenih na Igama: tenisu, atletici, rukometu, šahu, uličnoj košarci, odbojci na pesku, igri Lino između dve vatre, stonom tenisu, odbojci i malom fudbalu, a održano je i finale Coca Cola kupa, gde su talentovani fudbaleri iz tri zemlje pokazali puno dobrih poteza. Promovisan je i novi sport TEQIS.

Jedan od prvih ambasadora Igara, koji je uz ovu manifestaciju već više od jedne decenije, naš proslavljeni fudbaler Predrag Mijatović, na ceremoniji zatvaranja Igara nije krio zadovoljstvo zbog još jedne uspešne SIM sezone koja je za nama.

– Veoma sam ponosan na sve što Zdravko Marić i njegov tim rade za mlade učesnike Sportskih igara mladih i čestitam im na tome. Ove godine smo oborili i jedan rekord: čak 202.000 djece je učestvovalo na Igrama, što je zaista neverovatan podatak. Svake godine sam iznenađen koliko Sportske igre mladih napreduju i koliko je ovaj region postao mali za jednu takvu manifestaciju, pa je naš cilj u perspektivi da se Igre šire. Svim klincima koji učestvuju na Igrama želim prvenstveno zdravlje, a zatim i da zadrže sportski duh i da se kroz sport i sva ova takmičenja formiraju kao ličnosti i kao ljudi. Kao ambasador Igara, moram i da se zahvalim gospodinu ministru Davoru Božinoviću, koji je uvek uz Igre kada je to potrebno. Njegova podrška i podrška njegovog tima svakako nam znače i dobro je što možemo računati na čoveka kao što je on – naglasio je Mijatović.

O tome koliko je za Igre važna promocija fer-pleja, svedoči i činjenica da su ove godine na međunarodnom finalu održane i edukativne radionice upravo na ovu temu i to u sklopu projekta „Budi navijač, a ne razbijač“, koji je pokrenulo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske. Više o tome prisutnima je rekao Davor Božinović, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Republike Hrvatske.

Predsednica Dunav osiguranje Sportskih igara mladih Srbije Ivana Jovanović, izjavila je da je ponosna na decu regiona koja se druže i takmiče u Splitu, a posebno na decu iz Srbije.

Utisci su zaista fenomenalni. Poznato je da u Igrama pobede na terenu nisu prioritet, ali ja sam ponosna na našu decu, sve SIMovce, kako iz Srbije, tako iz regiona, jer su pokazali sportski duh i borili se u duhu fer-pleja. Mnogi su pobedili, neki su izgubili, ali su dostojanstveno prihvatili poraz i naša misija je i sa te strane uspela – rekla je Ivana Jovanović.

Ona je dodala da posle šest meseci sezone nema umora i da svi iz tima jedva čekaju narednu sezonu.

Dečji osmesi pokreću vas da radite i jače i više i bolje. I kada vidite koliko ovde u Splitu deca uživaju, prosto vam je srce puno i već živite za novu sezonu. A sledeća sezona trebalo bi da bude proširena za bar još jednu zemlju. Naš tim za međunarodnu saradnju i politiku radi na tome i sigurni smo da će naša SIM porodica biti bogatija već naredne godine – poručila je Ivana Jovanović.

Iako je koncept Sportskih igara mladih takav da su medalje daleko manje važne od onih mnogo značajnijih i dragocenijih vrednosti koje ova manifestacija promoviše – a to su, između ostalog – sport, zdrav život, fer-plej, tolerancija i širenje drugarstva, ipak svi možemo biti ponosni na to da su SIMovci iz celog regiona pokazali i te kakvo sportsko umeće te će se kućama vratiti sa nemalim brojem priznanja.

Deca iz Srbije su u svim sportovima ove godine osvojila ukupno 38 medalja (10 zlatnih, 14 srebrnih i 14 bronzanih), mališani iz Hrvatske poneće oko vrata 28 medalja (13 zlatnih, 8 srebrnih i 7 bronzanih), a oni iz Bosne i Hercegovine 12 (3 zlatne, 4 srebrne i 5 bronzanih).

Okićeni zlatom u Srbiju stižu šahisti Petar Spasić iz Vranja i Marko Milanović iz Pančeva, košarkaši iz ekipe „Voda čaj“ iz Vranja, košarkašice iz tima „Džoker“ iz Beograda, teniserka Sara Đunisijević iz Čačka, atletičarka Milica Zanze iz Apatina, stonoteniseri Branislav Smiljković iz Kruševca i Vanja Stefanović iz Beograda, odbojkaši iz VGSK Veliko Gradište i odbojkaši na pesku iz tima „Una Sofija“ iz Kraljeva.

– Broj medalja ovde nije u prvom planu, već je naš prioritet pre svega da što pre dopremo do mladih ljudi i poručimo im da treba da se bave sportom i da to treba bude njihova svakodnevnica. Koncept Sportskih igara mladih upravo to pruža. Veliko mi je zadovoljstvo što mogu da pohvalim domaćine i ceo SIM tim iz sve tri zemlje, jer deci pružaju priliku da se ostvare u sportu, ali i da steknu veliki broj novih prijatelja, što je i najbitnije. Takođe, veoma velika je stvar što Vlade sve tri zemlje podržavaju organizaciju ove manifestacije – istakao je Željko Tanasković, predsednik Saveza za školski sport Srbije, saveza koji je dugogišnji partner Igrama.

Sportske igre mladih su najveća manifestacija amaterskog sporta na Starom kontinentu priznata od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Ove godine su Igre održane 23. put u Republici Hrvatskoj, 9. put u Bosni i Hercegovini i 6. put u Republici Srbiji. Od osnivanja Igara do danas, kroz ovu manifestaciju je prošlo više od 1,7 miliona učesnika. Samo u Srbiji, na Dunav osiguranje Sportskim igrama mladih je ove sezone učestvovalo preko 75.000 takmičara – dece osnovnoškolskog uzrasta iz 187 gradova i mesta.

A posebnu zahvalnost za sve ove lepe dane i trenutke za pamćenje Dunav osiguranje SIM Srbije duguju pulu sponzora – generalnom sponzoru kompaniji Dunav osiguranje, kompaniji Coca Cola, Banci Poštanska štedionica, Elektroprivredi Srbije, Telekomu Srbija – MTS, Podravki Srbije i Naftnoj industriji Srbije, kao i medijima, i posebno portal Vesti, koji je ove godine bio stalno uz Igre i decu Srbije. Idemo dalje, jer Igre su Zakon.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here