pixabay
Amsterdam

Dok šetate uz niz uskih, visokih, spojenih kuća sa najviše pet spratova i tri uska prozora po spratu – na tim prozorima nećete videti zavese. Evo i zašto.

Holanđani su poznati kao veoma prijateljski nastrojen narod, a zdravlje, sigurnost i sveopšte zadovoljstvo prioriteti su kojima se u ovoj zemlji teži. Takođe, njihova kultura se opisuje kao izrazito liberalna i otvorena, a tabu teme su nepoznanica.

Ako ste ikada posetili zemlju lala i vetrenjača, sigurno ste osetili opisanu atmosferu, kao i doživeli da njeni stanovnici nemaju problem sa deljenjem svoje privatnosti. Jedan od pokazatelja navedenog je neobičan – u Holandiji ćete na retko kom prozoru videti zavese!

Arhitektura

Holandska arhitektura i stambene zgrade obično budu prvi povod za oduševljenje posetilaca. Sve zgrade vizuelno su slične, jako uske i visoke, a dominantni materijali su cigla i drvo. Nekada davno, država je oporezivala gradnju u širinu, a Holanđani su se snašli pa su svoje nekretnine počeli da grade u visinu kako bi plaćali manje poreze.

Tako, na primer, dok šetate uz kanale Amsterdama ujedno ćete šetati i uz niz uskih, visokih, spojenih kuća sa najviše pet spratova i tri uska prozora po spratu. I tu postoji još jedna zanimljivost – na tim prozorima skoro uopšte nećete videti zavese. Evo i zašto.

Nemaju šta da skrivaju

Šetajući ulicama holandskih gradova, posebno uveče, moći ćete da zavirite u tuđe domove i vidite njihovu unutrašnjost. Holanđanima to nije neobično, upravo suprotno, poželjno je, prenosi Klik.hr.

Prihvaćeno objašnjenje ove pojave potiče još iz srednjeg veka, od kalvinizma, grane protestantizma, koja nalaže da iskreni građani nemaju šta da skrivaju, a da zavese na prozorima mogu upućivati na suprotno. Holanđani se toga pridržavaju, smatrajući da slobodan pogled u njihov dom dokazuje da nemaju tajni.

Postoji i priča da zavese na prozore ne stavljaju jer žele drugima da pokažu koliko su imućni, a dom smatraju doslednom prezentacijom toga.

Trendovi u dizajnu enterijera se naravno menjaju, pa se danas nađe i poneki prozor sa zavesama, ali generalno, ovo neobično pravilo se zadržalo.

6 COMMENTS

  1. Citao sam negde da je taj obicaj nastao u vreme inkvizicije da bi se pokazalo kako se u kuci ne sprovode nikakvi tajni obredi – vesticarenje. Bilo je to kao vreme uspostavljanja komunizma, samo neko pokaze prstom i covek bude, a najcesce zene, spaljen(a) na lomaci.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here