Zbog davljenja umalo da odem

0

PRIHVATIO IZVINjENjE: Bogdan Bogdanović

O tome gde će Bogdan Bogdanović nastaviti da gradi veliku košarkašku karijeru piše se nedeljama unazad i to ne samo u Srbije, štaviše…
Bogdanović je meta velikih evropskih klubova bio i tokom burne sezone za nama, a na kraju su ga kao 27. pika u prvoj rundi drafta izabrali Finiks Sansi. Bogdan u intervjuu za nedeljnik "Nin" kaže da je spreman da odmah ode u NBA, ali da će poštovati stav Sansa, koji su mu odmah posle drafta preporučili još jednu sezonu u Partizanu. A ne tako davno ističe da je razmišljao o odlasku iz voljenog kluba pošto ga je trener Duško Vujošević davio.
– U prvi mah sam hteo da odem kući i završim priču sa Partizanom. Da sam razmišljao sam, sigurno bih otišao. Zaustavio me je Saša Pavlović! Razgovarali smo, on je pomogao da se smirim. Odlučio sam da ne reagujem i da ne govorim ništa u javnosti. Iskreno, i publika me je vratila, skandirali su moje ime. Osetio sam obavezu da im vratim za tu podršku. Ne znam zašto se to desilo. Kad bih vratio vreme unazad, ne bih reagovao drugačije, ali mislim da bi Vujošević reagovao drugačije. On to ne bi ponovo uradio i znam da mi želi sve najbolje. Mislim da čitav taj događaj nema veze sa mnom, da to nije moja greška… Dule mi se izvinio u svlačionici odmah posle utakmice!
Prošlih godina odnose Partizana i Crvene zvezde obeležili su velike tenzije i incidenti. Šta je uzrok tome?

Reprezentacija svetinja

Posle naporne sezone nema mnogo predaha, Bogdanović će u septembru biti jedna od glavnih uzdanica Srbije na Evrobasketu, mada je tokom finala Superlige sa Crvenom zvezdom rekao da, možda, neće igrati:
– Dao sam neodmerenu izjavu ("Neka igra Dženkins za reprezentaciju") posle prvog meča finala plej-ofa, ali to je zaista bilo u afektu, iznerviran izgubljenom utakmicom. Ukoliko ikada budem imao razlog zbog koga neću igrati za reprezentaciju, reći ću otvoreno o čemu je reč. Ne znam šta bi, osim povrede, moglo da me spreči da igram za nacionalni tim, koji je za mene svetinja.

Uspeh i polufinale

Kakva su vaša očekivanja od Svetskog prvenstva, znamo da javnost uvek ima najviša?
– Pod uslovom da se svi odazovu i ne bude povreda, mislim da imamo izuzetno kvalitetan tim. Nikada, naravno, pouzdano ne možete reći koliko daleko može da ode reprezentacija na turniru. Pogledajte fudbal, još u grupnoj fazi ispala su tri prvaka sveta. Mnogo faktora utiče na krajnji ishod. Verujem da možemo da napravimo vrlo dobar rezultat. Polufinale bi bio ogroman uspeh za nas – smatra Bogdanović.

 

 

Na majčinoj kuhinji

Crno-beli su još jednu turbulentnu, pre svega očajnu finansijsku sezonu završili titulom, mada su ostali bez Evrolige. Igrači su se borili do poslednjeg atoma snage, iako za to nisu bili plaćeni.
– To je tačno. Ja sam primio jednu platu. Živelo se od te jedne plate, a nisam ni izlazio. Da kažem, život na majčinoj kuhinji. Najmlađima pomažu stariji košarkaši, Saša Pavlović, Tepić, Milosavljević… Šalić, koji živi sam, u jednom momentu nije imao ni za hranu. Delili smo jednu stipendiju da bismo imali tek koliko-toliko da preguramo. To je prijateljstvo koje Partizan čini jedinstvenim – ističe Bogdan.
Amerikanac Kinzi je otišao kada mu nije uplaćena rata ugovora.
– Ne bih da govorim o politici kluba.…

– Mislim da je sve to što se dešava pre svega loša slika srpske košarke, pa i Srbije. Takve scene gledaju deca koja će možda sutra igrati umesto nas. Niko tom detetu ne može da objasni zašto se to dešava. Pored toga, stvorene su tenzije na obe strane da mora da se osvoji trofej.
Zašto je to postalo pitanje života i smrti?
Javnost je kao glavne krivce za usijanu atmosferu označila Duška Vujoševića i Nebojšu Čovića?
– Ne sviđa mi se to što rade, ali mislim da je u pitanju rivalitet, gde se svako bori za interese svog kluba.
Kako smiriti tenzije, treba li država da interveniše?
– Neka nova pravila svakako moraju biti uspostavljena, možda upravo po ugledu na NBA. Kazne za tuču u Americi su drakonske. Sećam se da je Ron Artest svojevremeno zbog toga bio kažnjen zabranom igranja od godinu i po dana. Dobar primer je i engleski fudbal, gde huligani koji prekrše pravila odmah idu u zatvor. Ne slažem se s tezom koja se može čuti da Zvezda i Partizan vuku srpsku košarku na dno. Iskreno govoreći, najveći problem je novac, odnosno koji će klub od države dobiti više para. Normalno bi bilo da rezultati određuju obim pomoći države – zaključio je Bogdanović.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here