pixabay.com

Prve večeri, nakon što su u Beogradu zabeležene temperature ispod nule, u Privremenom prenoćištu za osobe bez krova nad glavom, boravila su 33 korisnika, a smeštajni kapaciteti su prošireni na 40 ležajeva.

Od otvaranja Prenoćišta ukupno je bilo 374 noćenja.

“Protekle noći kada su temperature bile u minusu imali smo ukupno 33 korisnika, a od toga pet žena. Kao i prošle godine kada smo krenuli sa 20 i došli do 31 kreveta, mi smo i ove godine krenuli sa 31 i proširili sada na 40 smeštajnih kapaciteta”, rekao je za Tanjug Nikola Prica, sekretar Crvenog krsta Beograd.

Radno vreme Privremenog prenoćišta za beskućnike je od 20 časova uveče do 8 časova ujutru, precizirao je on.

“Korisnici kada uđu i registruju se, mogu da dobiju tople napitke, topao obrok i naravno da vode računa o svojoj ličnoj higijeni, imaju mokri čvor i da provedu noć na toplom mestu”, rekao je Prica.

On je rekao da zaposleni sad već imaju iskustva iz prošle godine i da su pripremljeni na niske temperature.

“Ustaljeni nam je broj korisnika, najveći broj koji smo imali je 37, ali se kreće između 30 i 34 korisnika tokom noći”, rekao je Prica.

Prema njegovim rečima, od 20. novembra bilo je 374 noćenja, a 47 različitih osoba, uključujući osam žena, koristilo je usluge Prenoćišta.

“Ovde uglavnom dolaze ljudi koji su srednjeg starosnog doba, većinom su muškarci između 40 i 60 godina, mnogi od njih poseduje lična dokumenta, 25 posto njih nema dokumenta, ali mi ih upućujemo u Centar za socijalni rad”, rekao je Prica.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here