Pixabay.com

Gugl je, posle Netfliksa, najavio smanjenje brzine na Jutjubu kako bi se izbegla blokada interneta u Evropi zbog povećanog korišćenja u vreme pandemije koronavirusa.

– Nakon razgovora direktora Gugla Sandara Pičaja, direktorke Jutjuba Suzan Vojčicki i komesara Tijerija Bretona, obavezali smo se da privremeno prebacimo sav saobraćaj na standardne parametre – saopštio je jedan portparol Gugla, prenosi Nedeljnik.

On je objasnio da ljudi idu na Jutjub zbog novosti koje postavljaju vlasti, obrazovnog sadržaja i uspostavljanja veza u vreme pandemije korona virusa. “Primenili smo mere kako bismo automatski prilagodili naš sistem tako da koristi manji mrežni kapacitet”, objasnio je portparol.

– Nastavićemo da radimo sa vladama zemalja članica i mrežnih operatera kako bi se na minimum smanjili ograničenja nametnuta sistemu, pružajući dobro iskustvo korisnicima – dodao je portparol Gugla.

Netfliks je juče doneo odluku o smanjenju opterećenja interneta u Evropi u narednih 30 dana.

Evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton pozvao je u sredu striming platforme i operatere da preduzmu mere kako bi se smanjio pritisak na internet, a u cilju olakšavanja rada na daljinu tokom izolacije koja je uvedena u evropskim zemljama zbog širenja korona virusa.

Evropska komisija je od Netfliksa i ostalih zatražila da ukine HD kvalitet i da omogući prikazivanje sadržaja samo u SD kvalitetu do daljeg.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here