Zbog medveda gladuju orlovi

0
Stanište belih supova: Prirodni rezervat Uvac u panici zbog medveda koji nanosi štetu i stočarima
 

Osim što supove ostavlja bez hrane, smeli i uporni medved noću se često šunja po okolnim selima, katkad pokuša da provali u neki salaš, tor ili pčelinjak, što stvara strah i paniku kod ovdašnjih žitelja. Meštani kažu da ne preza da selima "prošeta" i usred bela dana.

Turistička atrakcija

– Ako medved ostane u Rezervatu Uvac mogao bi postati svojevrsna turistička atrakcija – smatra Branko Bijelić, direktor rezervata.
Zbog beloglavog supa i izvanrednog ambijenta, na svojevrstan foto-safari ovamo leti dolazi sve više turista i zaljubljenika u prirodi iz cele Srbije, ali i iz inostranstva.

I mada iz Rezervata Uvac uveravaju meštane da nema razloga za brigu i da im medved neće "zakucati na vrata" jer čine sve da ga svakodnevno nahrane, proprate i na neki način drže pod kontrolom, Rada Božić kaže da sa prvim sumrakom, od straha, dobro zabravi vrata i prozore na kući i štali.

– Nisam ga viđala, a neki meštani jesu. Kažu da je ogroman, medved je to, zver opasna, ko da joj veruje?! Čula sam da je prošle godine u podne pokušao da provali u jedan magacin krompira blizu Masterina, ako je imao toliko smelosti i drskosti da tako nasrće na magacin, zašto ne bi nasrnuo na stoku i ljude? – pita se ova starica.

– Ostavimo meso za supove, a medved dođe i dok se ne najede, ne da orlovima da priđu. Uz njega se često šlepaju i druge štetočine: lisice, vukovi, gavrani… Zbog njega smo prinuđeni da supovima ostavljamo nešto obilnije "menije", a za medveda pripremimo posebne porcije kukuruza kako bi svakog dana bio sit i ne bi išao u okolna sela da pravi štetu i plaši ljude – kaže jedan od radnika rezervata Uvac i naglašava da će na hranilištu Masterine i na još nekim lokacijama, specijalno za "medu", postaviti pokretne hranilice, a uskoro će proraditi i video-nadzor, pa će svaka poseta nestašnog medveda biti registrovana i snimljena.

Predsednik Udruženja "Jadovik – netaknuta priroda" Vjekoslav Joksimović kaže da su medvedi ranije "snimljeni" i da se radi o mužjaku koji je proletos u Beloj Reci podno Murtenice pravi štetu stočarima. Medvedi su i ranije "navraćali" u kanjon Uvca, ali se nisu duže zadržavali. Teško ih je, kaže, pratiti jer su vrlo pokretni, mužjaci posebno, i pokrivaju teritoriju u prečniku do 250 kilometara. Zabeležen je slučaj medveda markiranog na Tari koji je kasnije viđan i na nekoliko stotina kilometara udaljenoj Goliji – kaže Joksimović.

Sup je spasen

Kako ističe Bratislav Grubač iz Republičkog zavoda za zaštitu prirode, beloglavi sup je spasen od potpunog istrebljenja, a broj parova stalno se povećava: trenutno ih je u kanjonu Uvca nešto više od 60, a u kanjonu Mileševke još 20. Ovaj lešinar bio je pred izumiranjem, 70 godina u celoj Srbiji bilo je samo dvadesetak parova, a 1992-93 jedva devet, sup je sačuvan zahvaljujući organizovanoj akciji više državnih institucija i opština Sjenica, Nova Varoš i Prijepolje.
– Bilo bi ih još više da u period parenja i izleganja nisu vrlo osetljivi, mnogo mladunaca nam ugine pre nego što polete – kaže Grubač.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here