EPA/Christophe Petit Tesson
Posetioci slikaju Da Vinčijevu "Mona Lizu" u Luvru

Ministarstvo kulture Francuske razmatra poboljšanje uslova za izlaganje slike Leonarda da Vinčija “Mona Liza” u pariskom Muzeju Luvr i njeno preseljenje u posebnu salu, saopštila je danas direktorka tog muzeja Lorens Des Kars.

Mona Liza je u „SaliDržavnosti“, najvećoj u Luvru, prekoputa najveće slike u tom muzeju, „Svadbe u Kani“ Paola Veronezea, i kraj drugih slika velikih venecijanskih majstora iz 16. veka.

Des Kars je na javnom radiju Frans Enter rekla da smatra da „Mona“ Liza koja je jedna od najčuvenijih slika u svetskoj istoriji slikarstva, zaslužuje posebnu prostoriju, samo za nju.

„Nismo zadovoljni načinom na koji je izložena ‘Mona Liza’, pa u saradnji s Ministarstvom kulture razmišljamo o poboljšanju koje mi se čini da je neophodno“, rekla je ona.

Des Kars je dodala da 80 odsto postilaca koji dođu u Luvr, a 2023. godine ih je ukupno bilo skoro devet miliona i više od 20.000 dnevno, dođe da vidi „Mona Lizu“ što je pritisak na muzejsku infrastrukturu i utiče i na bezbednost posetilaca i eksponata.

Zato je broj posetilaca ograničen na 30.000 dnevno i tako će biti i tokom letošnjih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here