pixabay.com

Iako je proces starenja neizbježan, sigurno možemo reći da bi većina nas volela da stari graciozno. Možda mislite da je dovoljno sna (zbog obnavljanja ćelija kože), nanošenje krema sa zaštitnim faktorom (kako biste kožu zaštitili od nepovoljnog sunčevog zračenja) i korišćenje preparata za noćnu negu sasvim dovoljno.

Međutim, šta ako saznate da način na koji spavate ili večernji režim nege zapravo ubrzava proces starenja? Evo o čemu se radi.

1. Lice na jastuku

Gravitacija pobeđuje kada spavate ovako. Neposredne efekte – natečenost očiju i podočnjake – uzrokuje gravitacija koja tečnost iz lica povlači nadole. Vremenom, ovakav način spavanja podstiče opuštanje kože lica i gubitak kolagena.

Ako ne želite da brže starite, nemojte spavati licem okrenutim ka jastuku. Najbolje je da spavate na leđima kako biste smanjili efekat gravitacije na lice.

2. Ne perete lice

Nije neuobičajeno da žene zaborave da skinu šminku pre spavanja, ali je to sigurno korak koji ne želite da propustite. Pranje lica pre spavanja od suštinske je važnosti za uklanjanje nečistoća, znoja i šminke koji su se taložili tokom dana.

Ukoliko ovaj korak preskačete, imajte na umu da to utiče na začepljenje pora, a zatim i nastanka akni i bubuljica. Koristite nežni piling, kako bi koža lica bila čista i spremna za regeneraciju tokom noći.

3. Koristite previše proizvoda za negu

Ako koristite mnogobrojne proizvode za negu kože, a niste sigurni u tačnu upotrebu svakog proizvoda, to može biti štetno za vašu kožu. Na primer: proizvodi koji sadrže retinol koriste se za sprečavanje i ublažavanje bora, a kada se mešaju sa proizvodima koji sadrže benzoil peroksid (sastojak koji se koristi za borbu protiv akni), to kožu može isušiti i nadražiti.

Kada koža postane suva i nadražena, ona je crvena i izgleda kao da je reč o upali, a usled toga i najsitnije bore postaju vidljive. Umesto toga, držite se proizvoda koji su vam poznati i koji najbolje odgovaraju vašem tipu kože.

4. Ne pijete dovoljno vode

Hidratacija je veoma važna, jer je voda komponenta kože i struktura ispod kože. Kada ste dehidrirani, koža gubi svoj prirodni sjaj. Iz kratkoročne perspektive, dehidratacija dovodi do suve kože koja dobija naboran izgled pa se “povlači” oko očiju.

Tokom vremena, dosledna dehidratacija može prouzrokovati gubitak elastičnosti kože. Ukoliko želite da vam koža bude elastična i mladolika, ali i da ne ubrzate proces starenja, potrudite se da dnevno popijete šest čaša vode.

1 KOMENTAR

  1. Ono prvo mi nikako ne ide. Na leđima sam spavala samo onda kada fizički nisam mogla da legnem na stranu ili stomak, tako da nema šanse. A nije ni zdravo spavati samo u jednom položaju, bez okretanja, zbog cirkulacije. Sve ostalo – potpisujem. A ako samo zbog spavanja na licu prerano dobijem bore, rešiće to nanoklinika. Ima načina.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime