pixabay.com

Većina vlasnika mačaka dobro zna da je obična kartonska kutija najbolje skrovište, igračka i zabava za njihovu ljubimicu, a naučnici su saznali koji su razlozi tolikoj privlačnosti kutija.

češće ih više interesiraju kutije u kojima su zapakovane njihove nove igračke od samih igračaka. Ni najskuplje interaktivne igračke ne mogu se uporediti s običnom kartonskom kutijom. No zašto ih mačke toliko vole? Na to su pitanje pokušali da odgovore američki naučnici.

– Mačke uživaju u kutijama iz više razloga. Pre svega, reč je o nečemu novom što žele istražiti – kaže Mikel Delgado, doktor nauka i naučnica koji se bavi proučavanjem ponašanja mačaka na Veterinarskom fakultetu Davis Univerziteta u 

– Njihova urođena znatiželja navodi ih da pokušaju da dokuče svrhu nekog predmeta. Zanimljivi mirisi i šuškav zvuk zgužvanog papira još više podstiču njihovu znatiželju – kaže Delgado.

Drugi je razlog taj što je u kutiji toplo. Mačke vole da je sobna temperatura viša od one koja odgovara većini ljudi, a s obzirom na to da je karton odličan izolator, mačke se često uvlače u kartonske kutije da bi sačuvale svoju telesnu toplotu.

Veterinar i vlasnik klinike za životinje “Juniper Valley” u njujorškoj gradskoj četvrti Middle Village pojašnjava da kutije mačkama pružaju osećaj sigurnosti.

– Mačke su i grabljivci i plen, no zbog ovoga mnoge su sklone samozaštiti. Kutije im nude svojevrsnu sigurnu zonu jer ih čuvaju od opasnosti koje vrebaju na otvorenim prostorima i omogućuju lakši bieg kad uoče potencijalnu pretnju – objasnio je.

Sigurnost zatvorenog i zaštićenog prostora, u ovom slučaju kutije, kod mačaka doprinosi smanjenju stresa. Dr Karti kaže i da mačkama odgovara tekstura kartona.

– Ona je za njih jedan od najpodatnijih materijala za grebanje. To im omogućava da vidljivim oznakama i svojim mirisom označe sopstvenu teritoriju, da naoštre kandže, uklone zadebljane kandže i istegnu mišiće – pojasnio je.

Da biste svojoj kućnoj ljubimici obezbedili sigurnost u njenim aktivnostima istraživanja kartonske kutije, Delgado preporučuje uklanjanje svih materijala koji se koriste pri pakovanju, poput spajalica ili lepljive trake. Predlaže da u kutiju stavite mekano ćebe ili peškir kako bi mački bila još primamljivije i ugodnije sklonište. Dr Karti ističe da je važno da ne ometate mačku dok se odmara u svojoj kutiji, jer ona postaje njen siguran prostor. Podizanje kutije ili njeno udaranje taj siguran prostor mogu pretvoriti u nešto sasvim suprotno. Dopuštenim se smatra fotografisanje sklupčanog ljubimca u njegovom sigurnom prostoru jer ga to neće ometati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here