Zbogom, Kemo!

0

Z. K. Munja
Ostale uspomene: Kemal Monteno i Zdravko Čolić na jednom od nastupa
 

– Kad sam bila mala, mazila sam televiziju kad bih ugledala Kemala Montena i govorila mami: "Ovo je jako dobar čovek…" Napisao je pesmu s kojom sam se vraćala u život nakon teških situacija… Imala sam sreću da s njim nekoliko puta zapevam, a puno puta da s njim sednem i umirem od smeha.

Otišao je moj dobar čovek tamo gde raste zelenija trava i gde je nebo plavlje. Pretužna sam, puklo mi je srce! – rekla je Severina Vučković. Goran Bregović ne krije da ga je mnogo potresla vest o smrti Montena.

– Otišao je veliki čovek. Palo je veliko drvo, što je veliki i težak gubitak za Sarajevo i našu kulturu – kazao je Brega. I Zdravko Čolić se teško suočio sa gubitkom velikog prijatelja i saradnika koji mi je napisao neke od najvećih hitova koje je otpevao u karijeri.

Njegove pesme su večne

Miroljub Brzaković Brzi ne krije da uz pesme Montena odrastao i zaljubljivao se.
– Posebno mi je draga Kemina kaseta "Muzika, ljubavi moja", i uvek rado slušam naslovnu numeru. Monteno je imao veliku dušu, a to se osećalo i u njegovim pesmama koje je napisao za sebe. A zahvaljujući upravo Keminim kompozicijama, neke naše kolege su postali velika imena. Otišao je još jedan umetnik u večnost, a njegove pesme su i pre toga postale večne.                                                D. D.

– Otišao je moj dragi prijatelj, ali samo fizički. Njegov duh će biti tu uz nas, kao i njegova muzika zahvaljujući kojoj će živeti večno – rekao je Čola. Željko Joksimović oglasio se na društvenoj mreži Tviter: "Ode moj dobri Kemo. Počivaj u miru dragi prijatelju", napisao je Joksimović.

Saša Popović, direktor Grand produkcije, ne krije tugu zbog smrti Montena.
– Osećam neizmernu tugu zbog odlaska našeg velikog prijatelja, vanserijskog umetnika i čoveka koga smo svi neizmerno voleli. Nadao sam se da će Kemo u bici za život izaći kao pobednik, ali na žalost želja mi se nije ispunila. Koristim ovu priliku da u ime Grand produkcije izrazim duboko saučešće njegovoj porodici i prijateljima – rekao je Popović.

Oglasila se i Lepa Brena koju je vest o smrti prijatelja zatekla na Tajlandu gde se odmara sa porodicom.
– Izuzetno mi je žao što nisam u zemlji da lično izjavim saučešće Kemalovoj porodici. On je bio moj dragi prijatelj. Ovo je veliki gubitak za njegovu porodicu, ali i za sve nas koji smo ga voleli, za muzičku scenu u celini koju je svojim delom zadužio – poručila je Brena.

– Potpuno sam zatečen i potresen vešću o odlasku Kemala Montena. Kemo je bio jedan od heroja moje mladosti, veliki kantautor… Cela muzička scena i pop kultura je izgubila jednog velikog umetnika – napisao je na društvenim mrežama Dino Merlin.

Mnogo pevači od Vardara do Triglava opraštaju se na razne načine od Montena uvereni da će on ostati da živi u svojim pesmama u koje je utkao svoju dušu, emocije i sav raskoš svog muzičkog talenta.

Otišao pesnik i boem

– Otišao je! Najveći pesnik, kompozitor, pevač, boem i moj veliki prijatelj. Bila je privilegija i zadovoljstvo poznavati Kemu i družiti se sa njim. Neka ga anđeli čuvaju… – rekao je Miša Mijatović, dok je Ana Bekuta poručila: "Počivaj u miru, dragi Kemale! Ostaju nam tvoje divne pesme. Imao si se i rašta roditi…"
– Osećam se prazno. Ostao sam bez nekoga čiji gubitak neću prežaliti ceo život. Uvek sam govorio da je Kemo deo moje porodice – rekao je Boris Novković koji je svojevremeno s Kemalom snimio duet "Daleko" koji je postao veliki hit.           D. D.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here