Lična arhiva
Nije izdržala: Sofija Nakić pre bolesti

Ima nekih reči koje bole, ima nekih priča koje slamaju srce, teraju na razmišljanje, ne daju vam da je izbijete iz glave… Jedna od njih je zasigurno i priča Sofije Nakić (16) iz Žitkovca kraj Aleksinca, obolele od sarkoma vezivnog tkiva, koja je 15. novembra, u atinskoj bolnici, zauvek sklopila oči.

Posle dve duge godine borbe, hrabra Sofija nije izdržala i pored svih napora grčkih lekara, da ozdravi.

“Dragi prijatelji, naša Sofija je izdahnula. Sačekala je svog tatu da dođe da je poljubi još jednom i otišla na neko bolje mesto.

I pored svih napora grčkih lekara, njeno izmučeno telo nije izdržalo. Hvala vam svima što ste bili uz Sofiju do poslednjeg minuta njenog života. Hvala vam svima što ste se na sve moguće načine trudili da joj pomognete. Nažalost, bilo je kasno. Iskreno saučešće porodici i molimo vas sve za razumevanje kada su oni u pitanju. Mirno spavaj Sofi i odmori se mila – zaslužila si…” – napisala je Maja Kostović, administrator na fejsbuk profilu “Sa Sofijom do pobede”.

Prema njenim rečima, porodica Nakić planira da odmah posle Sofijine sahrane, 20. novembra, sav preostali novac koji je sakupljen za njeno lečenje proslede na račun Fondacije “Budi human”, kojim će se pomoći nekom drugom detetu koje se leči.
I sada, kada je prekasno da se bilo šta promeni uprkos svim naporima, kako dobrih sugrađana, ljudi iz dijaspore, medija koji su zdušno pratili tok akcije za Sofiju, ostaju bolna pitanja.

Njen slučaj nije usamljen, jer je još dečice napustilo ovaj svet prerano, otuda i nedoumica da li je dovoljno učinjeno od strane lekara, države, ima li volje da se tome stane na put i da naši najmlađi dobiju šansu za kvalitetnom negom, pravovremenim i adekvatnim lečenjem.

Jednostavno rečeno, šansu da život udahnu punim plućima, a da njihovi roditelji ne moraju više nikada da se nađu u situaciji da moraju da “mole” za pomoć i spas svog deteta. Ostaje nada da će naposletku, deca uvek biti na prvom mestu, kao što je to i do sad trebalo da bude.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here