Youtube/Televizija Galaksija 32
Živeo za pacijente: Dr Slobodan Blagojević

Građani Čačka nisu zaboravili dr Slobodana Blagojevića, upravnika privremene kovid bolnice u Plavoj hali u naselju Atenica, koji je preminuo od opake bolesti 29. decembra prošle godine. Požrtvovanom lekaru odužili su se tako što su pomogli njegovoj porodici, supruzi Katarini i deci Urošu i Ani, prikupivši 25.000 evra da otplate kredit koji je Blagojević podigao da kupi stan.

Porodica Blagojevića objavila je da je prikupljen novac za otplatu stambenog kredita i navela da je pomoć koju je dobila u ovim veoma teškim vremenima nemerljiva.

Đorđe, brat Slobodana Blagojevića, naveo je da je potrebnih 25.000 evra prikupljeno za nepunih dvadeset dana, zahvaljujući dobrim i humanim ljudima, zbog čega je porodica svima veoma zahvalna.

– Prevashodno smo zahvalni predstavnicima Gradske uprave, gradonačelniku Čačka Milunu Todoroviću na čiju inicijativu su se odazvali privrednici i prikupili značajnu sumu od nešto više od dva i po miliona dinara (oko 21.000 evra). Akciji prikupljanja novca se pridružila i lokalna fondacija Kvantoks (Qvantox), preko koje su drugovi, kolege, prijatelji, ali i mnogi drugi uplaćivali novac u tu svrhu i prikupili kupili ostatak novca, dovoljan za otplatu kredita. Porodica Blagojević zahvaljuje svim ljudima koji su se odazvali, uplatili novac kojim je stambeni kredit isplaćen – naveo je Đorđe Blagojević.

Sigurno detinjstvo

Brat preminulog čačanskog heroja je istakao da će zahvaljujući svima njima Slobodanova deca, sin Uroš, koji ima devet godina i trogodišnja ćerka Ana imati sigurno detinjstvo uprkos strašnom gubitku koji ih je zadesio smrću oca.

Da podsetimo, Slobodan Blagojević preminuo je u 41. godini od posledica zaraze korona virusom. Njemu je infekcija potvrđena dve sedmice ranije, a usled naglog pogoršanja kliničke slike prevezen je u Beograd na lečenje. Nažalost, uprkos naporima lekara izgubio je bitku s ovom opakom bolešću. Akcija pomoći njegovoj porodici pokrenuta je odmah, a Čačane je pokrenuo i iskreni apel fondacije Kvantoks:”

Divovska borba

Ne srećemo često prave heroje. Upravo to je bio doktor Slobodan Blagojević, specijalista urgentne medicine iz Čačka, koji je spasao mnoge živote tokom epidemije koronavirusa. Nažalost, doktor je preminuo upravo od posledica te bolesti protiv koje je vodio bitku poslednjih meseci. Stoga vas pozivamo da zajedničkim snagama pomognemo njegovoj porodici u ovim teškim trenucima.

Plemeniti Čačani i drugi znali su kako da postupe i nisu oklevali da pomognu porodici lekara za kojeg kolege kažu da u borbi za ljudske živote nije imao vremena za sebe, niti svoje najmilije, a kamoli kafu da popije.

Specijalista urgentne medicine

Dr Slobodan Blagojević bio je specijalista urgentne medicine. Rođen je 9. maja 1979. godine. Gimnaziju u Čačku završio je 1998, a Medicinski fakultet u Beogradu 2005. godine, nakon čega je obavio staž i počeo da radi u Službi hitne pomoći DZ Čačak. Specijalizaciju Urgentne medicine započeo 2008, a završio 2013. nakon i počeo da radi u Urgentno-prijemnom centru OB Čačak.

Počela i vakcinacija

U privremenoj kovid bolnici u Plavoj hali u Atenici, kojom je upravljao dr Slobodan Blagojević, brine medicinsko osoblje iz Opšte bolnice Čačak, ali i iz Doma zdravlja. U halu se prebacuju pacijenti iz Opšte bolnice koji su u boljem stanju, ali još nisu za kućno lečenje. Zbog toga im je neophoodna kvalitetna nega, a kako kažu stručnjaci, privremena kovid bolnica im to obezbeđuje. Osim toga, u slučaju pogoršanja stanja nekog od pacijenata, važno je što je hala udaljena od Opšte bolnice samo nekoliko stotina metara. Opremljene su i dve sobe za medicinsko osoblje, omogućeno je korišćenje interneta, kao i ostalih sadržaja.

Prošle sedmice u Plavoj hali otvoren je prvi od planiranih šest punktova za masovnu vakcinaciju građana protiv virusa korona. Svi građani koji su se putem eUprave prijavili za vakcinaciju biće pozvani i biće im zakazan termin za vakcinaciju. Potom je počeo s radom i punkt u Domu kulture na Gradskom trgu, a odlukom Štaba za vanredne situacije ovih dana biće otvoreni i punktovi Ljubić kej, MZ Alvadžinica, Dom u Konjevićima i Dom kulture u Mrčajevcima.

Gradske vlasti pozvale su sve sugrađane da se prijave za imunizaciju kako bi što pre zaštitili svoje zdravlje od korona virusa.

Briga za svakog pacijenta

U Čačku se, inače, vodi grčevita borba za spas zaraženih. Iako je epidemiološka situacija poslednjih sedmica poboljšana, cifre govore o težini posla s kojim se suočavao dr Slobodan Blagojević.

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano je 85 pacijenata, navodi se u izveštaju Radnog tima za praćenje širenja korona virusa na teritoriji grada Čačka.

U respiratornom centru smešteno je 10 pacijenata, a jedan je na respiratoru. Poslednjeg dana primljena su četiri pacijenta, a sedmoro ih je otpušteno na kućno lečenje, što daje nadu na dodatno poboljšanje ako se svi budu pridržavali propisanih mera. U istom periodu u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije bilo je 80 pregleda, od čega je 46 prvih pregleda.