Zdanja koja turisti najviše fotografišu

0

 

 Pre nekoliko stotina godina bilo je lako nabrojati najlepše zgrade na svetu. Međutim, kreativnost danas skoro da ne poznaje granice, pa se svakodnevno susrećemo sa sve inovativnijim objektima, koji svojim oblicima, bojama, veličinama plene pažnju svih brojnih turista. Arhitekte pokazuju raskošan talenat, jer nije lako napraviti zdanje koje privlači svačije poglede. Ima ih širom sveta, a stručnjaci se trude da izgrade što neobičniju građevinu, koja će izmamiti komplimente ne samo stanovnika tog grada i zemlje, već i stranaca. Jedna od lepih praksi turista je fotografisanje svojih putovanja, pa tako i neobičnih građevina koje očaravaju svojom neobičnom lepotom.

1. LOTOS HRAM (INDIJA)

Simbol verske tolerancije

Od svoje izgradnje 1986. do kraja 2002, Lotos hram je privukao vise od 50 miliona posetilaca, što ga čini jednim od najposećenijih građevina na svetu, čak je nadmašio i Ajfelovu kulu i Tadž Mahal! Poznat je i pod nazivom Bahai hram i remek-delo je moderne arhitekture koje objedinjuje indijsku istoriju i kulturu i moderno inženjerstvo i arhitekturu. Ovaj hram je jedan od znamenja verske tolerancije i simbol Nju Delhija i jedna je od najposećenijih znamenitosti u Indiji. Lotos hram je projektovao i dizajnirao iranski arhitekta Fariborc Saba iz Kanade. Hram je građen u ekspresionističkom stilu, od mermera, cementa, dolomita i peska. Dizajn hrama je inspirisan cvetom lotosa koji predstavlja simbol mira, čistoće, ljubavi i besmrtnosti i nacionalni je cvet Indije.

2. ISKRIVLjENA KUĆA (POLjSKA)

Diznilend u Sopotu

Iskrivljena kuća je još jedna ekscentrična građevina koja privlači turiste. Sagrađena je 2003. Nalazi se u Sopotu, turističkom mestu na Baltičkom moru pored Gdanjska, a o njenoj popularnosti svedoči i činjenica da je najfotografisanija zgrada u državi. Inspiracija za bajkoviti izgled došla je iz dečjih ilustracija i slika dva umetnika, Jana Marcina Szancera i Pera Dahlberga. Spolja posmatrano, čini se kao da je stakleni ulaz utisnut između dve tradicionalne kuće koje se tope, a zapravo radi se o celini od 4.000 kvadratnih metara. U njoj se nalaze mnogobrojni pabovi, koji i te kako privlače turiste. Iskrivljena kuća, kažu neki turisti, kao da je prebačena iz Diznilenda u Sopot.

3. KAMENA KUĆA (PORTUGALIJA)

Samo fali Kremenko

Jedan od najneobičnijih objekata na svetu je Kamena kuća, koja se nalazi u mirnoj, pastoralnoj planinskoj oblasti u Portugaliji. Iako izgleda kao da je stara hiljadama godina izgrađena je u 20. veku, po uzoru na kuću animiranog lika Freda Kremenka. Očaran veličinom dve džinovske stene, vlasnik je odlučio da svoj dom sagradi upravo između njih. Premda deluje siromašno i praistorijski, unutrašnjost kuće nije takva. Sadrži i bazen, isklesan u jednoj od stena. Kuća privlači hiljade turista svake godine, koji se nju zaljubljuju na prvi pogled. Prepoznatljiva je po impresivnoj spoljašnjosti, a utisak upotpunjuju beskrajne prostrane travnate površine brda i dolina kojima je okružena.

4. IDEALNA PALATA (FRANCUSKA)

Poštarev dvorac

Idealna palata je jedan od najlepših primera naive u arhitekturi. To je, u stvari, prelepa priča o jednom francuskom poštaru koji se svaki dan u toku 33 godine vraćao na ovo mesto, sakupljajući kamenje koje je povezivao krečom, malterom i cementom da bi sagradio svoje zdanje iz snova. Ševal je želeo da bude sahranjen u ovom dvorcu, ali kako to francuski zakoni nisu dozvoljavali, proveo je još osam godina gradeći i mauzolej na lokalnom groblju u Ovridu. Umro je 1924, otprilike oko godinu dana, nakon što je završio mauzolej. Ova palata je dugačka 26 metara i visoka nešto više od deset metara i privlači ogroman broj turista.

5. LUDA KUĆA (VIJETNAM)

Pećine pune iznenađenja

Luda kuća u Dalatu u Vijetnamu predstavlja bizarne umrežene pećine koje su povezane tajnim mostovima i prolazima. Većina turista sa ovog mesta pobegne pre mraka. To je gostinska kuća, kafić i galerija, sve na jednom mestu. Kuća mašte, izazova i iznenađenja. Gde god da pogledate, dočeka vas nov detalj. Turisti je više posećuju kao muzej, pošto je noćenje poprilično skupo za vijetnamske uslove, a oni koji baš žele da prespavaju u ovoj nesvakidašnjoj građevini, moraju da izdvoje od 60 do 80 dolara. Vlasnica hotela Hang Viet Nga kćerka je bivšeg predsednika Vijetnama i počela je da ga 1990. godine. Krivine, mostići, stepenice, kreveti, toaleti, prozori ručno su rađeni, podsećaju na vilinski zamak, dok nekima liči na kuću iz horor filma.

6. NACIONALNI STADION PEKING (KINA)

Ptičje gnezdo

Novi ponos Kine najveće je ptičje gnezdo na svetu, 320 metara dugačko, 220 metara široko, 60 metara visoko. Reč je o novom olimpijskom stadionu u Severnom Pekingu, koji se službeno zove Nacionalni stadion dok ga građani iz ljubavi zovu "Ptičje gnezdo". Nakon tri i po godine izgradnje, u kojima je radilo oko 10.000 radnika, sportski dvorac na vreme je završen i privlači mnoge turiste. Splet nosača sačinjen je od 50.000 tona čelika, i stadion iz daljine uistinu izgleda kao veliko ptičje gnezdo, koje u Kini označava domovinu i sigurnost.

7. NAUTILIS KUĆA (MEKSIKO)

Život u školjci

Kuća u obliku školjke nalazi se u Meksiku Sitiju. Zovu je još i Nautilus, što u prevodu znači školjka-kuća. Ovu kuću je projektovao poznati meksički arhitekta Havijer Senosiain za par iz Meksiko Sitija, koji je želeo da ima drugačiji dom i bude povezan sa prirodom. Senosiain je odlučio da unese vodeni život u arhitekturu. Sagrađena je 2007. godine i predstavlja jedan od projekata takozvane organske arhitekture, koji istovremeno odražava spoj moderne arhitekture i savremene umetnosti. Izgrađena je samo od žice i betona i njen arhitekta tvrdi da može izdržati svaki mogući zemljotres.
 

8. NLO KUĆA (TAJVAN)

Kad se bogovi naljute…

Na zapadnoj tajvanskoj obali nalazi se NLO kuća, koja je bila deo turističkog naselja predviđenog za američke vojnike. Građani tog gradića nazvali su je NLO jer izgleda kao da su je vanzemaljci spustili na Zemlju. Naselje je, inače, građeno 1978. godine, ali je projekat napušten 1980. zbog velikih gubitaka koje je pretrpeo investitor, ali i zbog neobičnih događaja. Navodno se tokom gradnje dogodilo nekoliko nesreća za koje je lokalno stanovništvo tvrdilo da ih je prouzrokovala ljutnja bogova zbog rušenja svetog kineskog zmaja.

9. CRKVA HALGRIMUR (ISLAND)

Vulkan kao inspiracija

Smeštena u samom srcu finske prestonice, crkva Halgrimur vidljiva je iz svakog dela grada i pravi mamac za tusriste. Predstavlja jednu od najvećih atrakcija Rejkjavika. Visoka 73 metra, zvanično je najveća crkva i šesta najveća građevina na Islandu. Dizajn je inspirisan prirodom Islanda i simboliše lavu koja se sliva niz vulkan. Njena izgradnja trajala je punih 38 godina, a u njoj se nalaze i jedne od najvećih orgulja na svetu, visoke oko 15 metara, teške oko 25 tona, sa 5.275 cevi.

 

 

 

10. PIANO ZGRADA (KINA)

San svakog muzičara

U kineskoj provinciji An Hui, u mestu Huainan, nedavno je podignuta impresivna građevina, čija je namena da, osim kao sedište firmi, služi i kao izložbeni i koncertni prostor. Zgrada je podignuta iznad zemlje i oblikom skoro potpuno podseća na klavir i violinu. U zgradi u obliku violine nalaze se pokretne stepenice sve do glavnog nivoa na kojem su kancelarije, ali i izložbena sala i koncertni prostor.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here