EPA/Anatoly Maltsev

Uprkos zapadnim sankcijama, trgovina naftom između Rusije i Indije se dobro odvija i tako zaobilaznim putem dospeva u Nemačku, javlja nemački javni servis ZDF i dodaje da je uvoz naftnih derivata u Nemačku iz Indije porastao 12 puta.

Zemlja koja je, kako dodaje dopisnik ZDF iz Singapura, decenijama autsajder i pasivni posmatrač na globalnoj sceni, dobila je pod premijerom Narendrom Modijem pristup u zvanične rezidencije uticajnih svetskih država – Vašington, London, Moskva, Berlin, svuda ga dočekuju raširenih ruku, svi ga žele za prijatelja i partnera.

– Modi je pragmatičar – tako Harš Pant, potpredsednik istraživačke fondacije “Obzerver” u Nju Delhiju, opisuje indijskog šefa vlade.

Dugogodišnji dobri odnosi sa Rusijom

Pant ističe da Modi nastoji da stvori partnerstva i saradnju širom sveta kako bi pokrenuo Indiju u ambicioznoj potrazi za postizanjem statusa industrijalizovane nacije do 2047. On je rekao da Indija ima dugogodišnje dobre odnose sa Rusijom, da je Moskva izvozila oružje i nove tehnologije u Indiju kada to niko nije hteo. Do danas, Indija iz Rusije nabavlja više 55 odsto oružja koje uvozi.

Indija, dodaje ZDF, ima koristi i od jeftine nafte iz Rusije. Od početka rata u Ukrajini značajno je porasla još jedna poslovna saradnja između dve zemlje – sirova nafta, navodi ZDF. Indija je od februara 2022. povećala ruski udeo u uvozu sirove nafte sa 1,6 odsto na 34 odsto.

Dok Rusija, sputana sankcijama i ograničenjima cena, traži nova tržišta za izvoz nafte, Indija gladna za energentima profitira od jeftinog uvoza od svog dugogodišnjeg partnera, ističe ZDF.

Siromaštvo i dalje glavni problem

– Politika Indije je vođena ekonomskim razvojem, a siromaštvo ostaje glavni problem. Može se zamisliti kakav pritisak na vladu vrše visoki troškovi energije – naveo je Pant.

On je dodao da je razumljivo da vlada koristi ovu povoljnu priliku.

– Ogromni industrijski kompleksi, milioni transportnih sredstava koja svakodnevno prevoze ljude i robu širom zemlje. Ogromne su potrebe u zemlji u kojoj živi preko 1,4 milijardi ljudi – rekao je Pant.

Indiji su hitno potrebne i devize koje se mogu zaraditi prodajom naftnih derivata.

“U rafinerijama se sirova nafta prerađuje u gasna ulja, benzin i druge proizvode pre nego što se na svetskom tržištu dalje prodaje. Nemačka, takođe, kupuje proizvode iz Indije”, ukazuje ZDF.

Prema podacima Saveznog zavoda za statistiku, Nemačka je u prvih sedam meseci ove godine od Indije kupila naftne derivate u vrednosti od 451 milion evra. Taj iznos je dvanaestostruko veći u odnosu na isti period prošle godine.

Očigledno je da je ruska nafta našla put do Nemačke uprkos sankcijama, konstatuje ZDF.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here