pixabay

Još od osamdesetih godina prošlog veka postoji koncept sađenja biljaka “naopako” unutar životnog prostora, a kako se ideja pokazala veoma uspešnom, počeli su da je koriste širom sveta.

Za “naopaku” sadnju, postoje već gotovi mehanizmi, ali vrlo jednostavno možete i da ih izradite sami.

Sve što vam je potrebno od materijala jesu plastična tegla, konopac, sunđerasti materijal i, naravno, biljka, dok su vam od alata potrebni bušilica, skalpel i makaze.

Biljku ćete, s obzirom na to da će vam tegla visiti naopako, umesto sa vrha, posaditi sa dna saksije. Da biste stvorili mesto za biljku, izbušite rupu uz pomoć posebnog nastavka.

Spustite saksiju na sunđerasti materijal i isecite krug veličine dna, uz pomoć skalpela, pa izrezani materijal preklopite i makazama izrežite vrh, da biste napravili rupu u sredini kruga. Zatim napravite rez na prečniku kruga. Vaš materijal trebao bi izgledati poput krofne s crtom koja ide kroz jednu stranu.

Izbušite dve rupice na suprotnim stranama lonca pomoću bušilice. Provucite jedan kraj konopca kroz rupu od spoljne i unutrašnje strane i zavežite čvor kako biste ga učvrstili. Ponovite s drugom stranom. Možete da koristite jedan celoviti komad užeta ili dva pojedinačna komada, zavisi kako želite da obesite teglu.

Izvadite biljku iz tegle u kojoj je bila pre i pažljivo očistite zemlju oko korena kako biste biljku mogli da provučete kroz rupu na dnu saksije koju ste izbušili. Stavite deo biljke s korenom u rupu i s gornjeg otvora tegle stavite izrezani sunđerasti materijal oko korena biljke i pritisnite ga na dno kako biste sprečili da se zemlja prosipa. Dodajte još zemlje i obesite na željeno mesto, piše 24Sedam.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here